JedzenieJedzenie5 powodów, dla których cukier jest dla ciebie zły*

5 powodów, dla których cukier jest dla ciebie zły*

Cukry to rodzaj węglowodanów prostych, które występują naturalnie w niektórych pokarmach i napojach. Są one również dodatkiem do niektórych pokarmów i napojów. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zwiększenie ryzyka przyrostu wagi, cukrzyca, ubytki w zębach i inne.

[subscribe_to_unlock_form]

Wiele zdrowych produktów spożywczych, takich jak nabiał, warzywa i owoce, naturalnie zawiera cukry. Cukier w tych produktach nadaje im słodszy smak.

Ważne jest, aby włączyć te produkty do swojej diety, ponieważ zawierają one szereg innych składników odżywczych, które zapewniają cenne korzyści dla zdrowia.

Jednak producenci mają tendencję do dodawania cukru do żywności, takiej jak płatki śniadaniowe, ciasta i niektóre napoje. To właśnie te dodane cukry powodują problemy zdrowotne.

W przeciwieństwie do żywności i napojów, które naturalnie zawierają cukier, te z dodatkiem cukru nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Są również słabym źródłem energii, ponieważ organizm bardzo szybko trawi dodany cukier. Spożywanie zbyt dużej ilości może z czasem spowodować problemy zdrowotne.

W tym artykule omówiono pięć powodów, dla których cukry dodane są złe dla zdrowia.

1. Brak wartości odżywczych

Cukier jest pustą kalorią.

Dodanie go do żywności i napojów znacznie zwiększa ich zawartość kalorii bez dodawania jakichkolwiek korzyści odżywczych. Ciało zazwyczaj szybko trawi te pokarmy i napoje. Oznacza to, że nie są one dobrym źródłem energii.

Produkty, które naturalnie zawierają cukier są inne. Na przykład, owoce i produkty mleczne zawierają naturalne cukry. Organizm trawi te pokarmy w wolniejszym tempie, dzięki czemu są one trwałym źródłem energii.

Takie produkty zawierają również inne składniki odżywcze, na przykład błonnik oraz szereg witamin i minerałów.

Przeciętna dorosła osoba w Stanach Zjednoczonych spożywa dziennie około 308 kalorii z cukrów dodanych. Jest to o wiele więcej niż zalecane przez American Heart Association (AHA) 100 kalorii z cukrów dodanych dla kobiet i 150 kalorii dla mężczyzn.

Spożywanie pustych kalorii osłabia korzyści zdrowotne płynące ze spożywania innych pokarmów i napojów, które mają wartość odżywczą. Może również powodować zaburzenia równowagi, gdzie niedobory składników odżywczych mogą prowadzić do dalszych komplikacji zdrowotnych.

2. Przyrost masy ciała

Istotnym ryzykiem związanym ze spożywaniem nadmiaru cukru w diecie jest przyrost masy ciała.

W większości przypadków słodka żywność i napoje są wysokokaloryczne. Spożywanie zbyt wielu tych produktów prowadzi do przyrostu masy ciała, nawet przy regularnych ćwiczeniach. Istnieją silne dowody wskazujące, że nadmiar cukru w diecie jest przyczyną przyrostu masy ciała.

Ponieważ organizm zazwyczaj szybciej trawi produkty zawierające dodatek cukru, nie równoważą one głodu przez bardzo długi czas. Może to prowadzić do bardziej regularnego jedzenia w ciągu dnia i ogólnie większego spożycia kalorii.

Istnieją również dowody sugerujące, że cukier może wpływać na biologiczne ścieżki regulujące głód.

Leptyna to hormon, który reguluje głód poprzez określenie, ile energii potrzebuje organizm. Zakłócenia w funkcjonowaniu leptyny mogą prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości.

Badanie na szczurach z 2011 roku wykazało, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru może prowadzić do leptynooporności. Oporność na leptynę występuje, gdy organizm nie reaguje już prawidłowo na leptynę. Autorzy badania stwierdzili, że usunięcie cukru z diety odwróciło oporność na leptynę.

W innym badaniuTrusted Source z 2014 roku stwierdzono, że napoje słodzone mogą stanowić szczególny problem dla odporności na leptynę.

Ważne jest, aby zauważyć, że cukier nie powoduje przyrostu masy ciała i otyłości sam w sobie. Cukier jest jedną z kilku przyczyn. Nadwaga lub otyłość jest wynikiem złożonej interakcji pomiędzy dietą, aktywnością fizyczną, genetyką oraz czynnikami społecznymi i środowiskowymi.

Jednak ograniczenie ilości cukru w diecie jest jednym z najprostszych sposobów zapobiegania przyrostowi masy ciała.

3. Cukrzyca

Istnieje związek między spożywaniem napojów słodzonych a rozwojem cukrzycy typu 2.

Nie jest prawdą, że cukier powoduje cukrzycę. Wysokokaloryczna dieta każdego rodzaju może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Jednak w większości przypadków diety o wysokiej zawartości cukru są wysokokaloryczne. Może to zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Szczególnie problematyczne są napoje cukrowe.

Metaanaliza danych pochodzących od 310 819 osób wykazała, że osoby o wysokim spożyciu napojów słodzonych miały o 26 procent większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 niż osoby o niskim spożyciu. W badaniu zdefiniowano „wysokie spożycie” jako od jednego do dwóch napojów słodzonych dziennie.

4. Ubytki w zębach

Spożywanie cukru może powodować próchnicę zębów, co może prowadzić do rozwoju ubytków.

Po spożyciu cukru bakterie w jamie ustnej tworzą cienką warstwę płytki nazębnej nad zębami. Bakterie te reagują z cukrami obecnymi w pokarmach i napojach. Reakcja ta wyzwala uwalnianie kwasu, który uszkadza zęby.

Organizm może sam naprawić niektóre z tych uszkodzeń. Z czasem jednak dieta bogata w cukier powoduje trwałe uszkodzenia. Może to prowadzić do ubytków w zębach. Ubytki to przepuszczalne dziury, które tworzą się na zębach.

Ograniczenie spożycia pokarmów o wysokiej zawartości cukru jest jednym skutecznym sposobem na zapobieganie ubytkom w zębach.

5. Choroby serca

Diety wysokocukrowe mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca.

Wyniki 15-letnich badań sugerują, że osoby z dużą ilością dodanego cukru w diecie są znacznie bardziej narażone na śmierć z powodu choroby serca niż osoby z minimalną ilością dodanego cukru w diecie.

Ponownie, badania sugerują, że napoje słodzone mogą być szczególnie problematyczne dla zwiększenia ryzyka chorób serca. Związek ten może wynikać z tego, że napoje słodzone są wysokokaloryczne, nie wpływają na głód i dostarczają niewystarczającej ilości energii.

Chociaż istnieje wyraźny związek, konieczne będą dalsze badania, aby lepiej zrozumieć związek między cukrem a chorobami serca.

Podsumowanie

Cukier sam w sobie nie jest niezdrowy. Jednak spożywanie naturalnego źródła cukru jest lepsze dla zdrowia niż spożywanie cukrów dodanych.

Posiadanie nadmiaru cukru w diecie może powodować szereg schorzeń, w tym choroby serca, przyrost masy ciała i cukrzycę.

Aby być świadomym dodanych cukrów w produktach spożywczych, ważne jest, aby uważnie czytać etykiety.

Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

[/subscribe_to_unlock_form]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostepnij:

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

Popularne

REKLAMA

spot_img

Podobne Posty

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych...

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie...

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i...

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości...