Jedzenie

Właściwości Kona Coffee*

Co jest takiego specjalnego w kawie Kona? Czy to smak? A może to coś innego?

Dlaczego kawa Kona jest tak wyjątkowa? Kona Coffee jest uprawiana wyłącznie w dystryktach North Kona i South Kona na dużej wyspie Hawaje, głównie na zboczach Hualalai i Mauna Loa, dwóch uśpionych wulkanów i jest uprawiana na wysokości od około 700 do 3000 stóp. Ciemna, bogata wulkaniczna gleba, umiarkowany klimat, poranne słońce i popołudniowe deszcze tworzą wspaniałe środowisko do uprawy kawy. Jak dotąd tak dobrze, ale to dopiero początek…

[subscribe_to_unlock_form]

Kawa Kona proces od drzewa do filiżanki! Kawa Kona pochodzi z rodziny kawowców Arabica. Proces parzenia kawy naprawdę zaczyna się od „Kona Snow”. „Kona Snow” to kwitnienie kawowców, zwykle od stycznia do marca każdego roku. Każdy kwiat w końcu stanie się kawową wiśnią. Sezon zbiorów rozpoczyna się w lipcu i kończy w lutym, przy czym październik, listopad i grudzień to miesiące najbardziej pracowite, w których produkuje się najwięcej kaw. Kawa Kona jest zbierana ręcznie, gdy wiśnia kawowa ma głęboki czerwony kolor, co oznacza, że ​​ziarna są w pełni rozwinięte. Raz zebraną kawę należy przetworzyć w ciągu 24 godzin, ponieważ wysoka zawartość cukru w ​​owocach zaczyna fermentować, co może zrujnować kawę. Proces ten jest czasochłonny i, jak w przypadku każdej sztuki, nie może być przyspieszony…

Aby odpowiedzieć na pytanie „Dlaczego kawa Kona jest tak wyjątkowa?” ponieważ kawa Kona stanowi mniej niż 1% wszystkich kaw uprawianych na świecie. Rośnie na egzotycznej, wulkanicznej glebie, smakuje na palecie, a gdy plony znikną… znikają na sezon. Kawa jest ulubieńcem wielu kawoszy ze względu na jej pełny smak z niską kwasowością.

Chcesz spróbować? Kawa Kona jest owocem pracy 'Ohana Harbor i darem natury. Ta mała rodzinna firma oferuje 100% kawy Kona zarówno w średnio, jak i ciemnym paleniu. „Kawa Ohana Harbour- 100% Kona jest nagradzana i zdobywała tytuł Cream of the Crop przez sześć kolejnych lat. Najpopularniejszą kawą Kona jest Ali’i Premium, którą wybrał nasz Redaktor.

Co sprawia, że ​​kawa jest dobra? „Kawa nie tylko budzi, ale także zapewnia nieoczekiwane korzyści zdrowotne” – powiedział dr Oz., ale jak wycisnąć z porannej filiżanki najwięcej korzyści zdrowotnych i co sprawia, że ​​kawa jest dobra? To proste, ale musisz się nauczyć, jak:

5 WSKAZÓWEK na dobrą kawę

  1. Kawa powinna być przygotowana prawidłowo. Pamiętaj, parzenie kawy jest subiektywne i nie jest nauką, ale formą sztuki.
  2. Aby uzyskać najlepsze rezultaty smakowe, zmiel ziarna tuż przed zaparzeniem. Zalecamy użycie grubo mielonych ziaren do metody filtr-drip, z której większość Amerykanów korzysta w domu.
  3. Zawsze używaj czystego ekspresu do kawy. Upewnij się, że nie ma pozostałości po poprzednim użyciu, ponieważ kawamoze splesnieć i pozostawiać „spleśniały” posmak.
  4. Użyj filtrowanej lub źródlanej zimnej wody. Nie zaczynaj od ciepłej lub gorącej wody. Woda z kranu jest w porządku, ale pamiętaj, że kawa w 98% składa się z wody, więc dobrze smakująca, czysta woda sprawia, że ​​kawa jest smaczna.
  5. Użyj średnio dwóch płaskich łyżek stołowych na każdą szklankę (6 uncji) wody. Dla przeciętnego ekspresu do 10 filiżanek (60 uncji płynu) użyj około 3 uncji mielonej kawy (około 1/3 filiżanki). Dostosuj do swoich preferencji smakowych.
  6. Usuń wszelkie fusy natychmiast, aby zapobiec goryczy.
  7. Kawę podawaj natychmiast. Jeśli zaparzona kawa musi stać przed podaniem, trzymaj ją szczelnie zamkniętą za pomocą dzbanka próżniowego, aby zachować smak.
  8. Nigdy nie odgrzewaj ani nie gotuj kawy!
  9. Wypróbuj kawę o niskiej kwasowości – aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych, jakie kawa ma do zaoferowania.
  10. Unikaj lub używaj mniej cukru lub/i śmietanki (lepszym wyborem jest mleko odtłuszczone i brązowy cukier)
  11. Kawę należy przechowywać w postaci całych ziaren w hermetycznym pojemniku, z dala od ciepła i światła w temperaturze pokojowej. Polecamy w pojemnikach ze stali nierdzewnej lub ceramicznych. Możesz przechowywać mieloną kawę w zamrażarce przez krótki czas, ale uważaj, odbierze smak tego, co jest w zamrażarce – ryby, cebuli itp.

Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

[/subscribe_to_unlock_form]

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych pędów jadalnych gatunków bambusa, takich jak…

2 lata ago

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie jest bynajmniej nową wiadomością. Z pewnością…

2 lata ago

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i każdego ćwiczenia na siłowni, być może…

2 lata ago

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości akcji serca ponad poziom spoczynkowy. Jest…

2 lata ago

Czy powinieneś skorzystać z usług trenera personalnego?*

Trening personalny nie jest przeznaczony tylko dla osób, które chcą uzyskać idealnie napięte ciało. Wiele…

2 lata ago

Wywołana ćwiczeniami molekuła hamuje głód, może pomóc w leczeniu otyłości*

Brak aktywności fizycznej zwiększa ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i śmiertelności ze wszystkich przyczyn. Ćwiczenia są…

2 lata ago