Dom & Ty10 najważniejszych zaleceń i zakazów dotyczących bezpieczeństwa w kuchni*

10 najważniejszych zaleceń i zakazów dotyczących bezpieczeństwa w kuchni*

10 najważniejszych zaleceń i zakazów dotyczących bezpieczeństwa w kuchni*

[subscribe_to_unlock_form]

  1. Naucz się używać noży.
    Tępy nóż częściej się ześlizgnie i skaleczy niż ostry. Utrzymywanie naostrzonych noży to jeden z najłatwiejszych sposobów na bezpieczeństwo. Prostym rozwiązaniem jest użycie ostrzałki do noży, aby utrzymać ostrze o odpowiednio ostrych krawędziach. Wybierz również najlepszy nóż do wykonywanego zadania. Innymi słowy, używanie tasaka do krojenia truskawek nie jest najlepszym pomysłem.
  2. Nie używaj tej samej deski do krojenia do surowego mięsa, owoców i warzyw.
    Wszyscy chcemy uniknąć zmywania dodatkowych naczyń, ale jest to obszar, w którym nie należy iść na skróty. Używanie tej samej deski do krojenia mięs, owoców i warzyw to pewny sposób na ryzyko zarażenia salmonellą. Aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, USDA zaleca używanie dwóch desek do krojenia: jednej do surowego mięsa, drobiu i owoców morza, a drugiej do świeżych owoców i warzyw oraz chleba. Jeśli musisz użyć tej samej deski, najbezpieczniej jest najpierw posiekać owoce i warzywa, dokładnie umyć deskę do krojenia mydłem i gorącą wodą, a następnie przygotować mięso. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o pielęgnacji desek do krojenia.
  3. Umyj ręce.
    Można by pomyśleć, że to oczywiste, ale ludzie zapominają. Nie zapomnij. Ważne jest, aby myć ręce w gorącej wodzie z mydłem przed i po gotowaniu. Aby jeszcze bardziej uniknąć rozprzestrzeniania się chorób przenoszonych przez żywność, pamiętaj o umyciu wszystkich powierzchni (w tym zlewu!), których mogło dotknąć surowe mięso lub jajka.
  4. Nie chodź boso.
    Zawsze noś obuwie z zakrytymi palcami podczas gotowania. Buty nie tylko ochronią Cię przed upadkiem, ostrym przedmiotem, ale także ochronią Twoje stopy przed innymi niepowodzeniami w kuchni, takimi jak potłuczone szkło, gorąca woda lub wycieki oleju.
  5. Wiesz, jak ugasić pożar.
    Według National Fire Protection Association co roku w Stanach Zjednoczonych dochodzi do około 172 000 pożarów kuchennych w budynkach mieszkalnych. W rzeczywistości gotowanie jest główną przyczyną pożarów i urazów w naszych domach. Pamiętaj, aby zawsze mieć w kuchni gaśnicę i wiedzieć, jak z niej korzystać, abyś mógł działać szybko.

Dowiedz się, jak radzić sobie z różnymi rodzajami pożarów, takich jak pożary tłuszczu i elektryczne. Nigdy nie gasić ich wodą. Zamiast tego zgaś je sodą oczyszczoną lub przykrywką do patelni. Ogień wewnątrz piekarnika najlepiej ugasić za pomocą gaśnicy, a ogień mikrofalowy można ugasić po wyłączeniu urządzenia i zamknięciu drzwi.

  1. Nie noś luźnych rękawów.
    Długie, workowate rękawy mogą przeszkadzać – nie jest to dobra rzecz, gdy masz do czynienia z otwartym ogniem lub gorącym płynem. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej sprawdzają się topy z dopasowanymi rękawami lub bez rękawów.
  2. Uważaj na patelnie.
    Podczas gotowania upewnij się, że uchwyty garnków i patelni są skierowane w stronę środka płyty kuchennej. W ten sposób trudno w nie uderzyć i wylać gorący płyn. Zawsze miej pod ręką suche uchwyty na garnki lub rękawice kuchenne, gdy dotykasz czegokolwiek z kuchenki lub piekarnika. Mokre lub wilgotne łatwiej przenoszą ciepło.
  3. Nie stawiać gorącego szklanego naczynia na mokrej lub zimnej powierzchni.
    Za tą wskazówką kryje się dużo nauki. Szkło rozszerza się, gdy się nagrzewa, a kurczy, gdy stygnie, co powoduje naprężenia, w wyniku których następuje spalanie szkła. Dlatego należy zachować ostrożność podczas wkładania Pyrexu do piekarnika.

Uważaj też na szklane pokrywki garnków. Szklaną pokrywkę najlepiej ustawić na podstawce, desce do krojenia lub uchwycie na garnki. Unikaj ustawiania go na kuchence, zwłaszcza szklanej.

  1. Podnoś i oddalaj od siebie.
    Gdy Twój przykryty garnek będzie się gotować, na pokrywce pojawi się gorąca kondensacja. Aby uniknąć kapania, przy podnoszeniu odchyl pokrywkę od siebie. To samo dotyczy mieszania. Upewnij się, że zawsze odsuwasz ją od ciała, aby nie zostać ochlapanym przez bulgoczące sosy.
  2. Nie używaj metalowych przyborów na patelniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
    Gdy używasz odpowiednich przyborów, patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu są bezpieczne do gotowania. Jednak metalowe przybory mogą tworzyć odpryski na powłoce zapobiegającej przywieraniu. To z kolei może mieszać toksyczne związki zwane PFA z żywnością. Lepsze rozwiązanie: użyj łyżek drewnianych lub plastikowych.
Informacje dostępne na dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

[/subscribe_to_unlock_form]

Udostepnij:

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

Popularne

REKLAMA

spot_img

Podobne Posty

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych...

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie...

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i...

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości...