25 kuchennych wskazówek i trików, które zmienią Twoje życie*
Są w życiu pewne rzeczy, które, gdybyś je tylko znał wcześniej, mogłyby oszczędzić ci całej masy energii i wysiłku. Jednym z nich jest zmoczenie końcówki nici przed wbiciem jej przez ucho igły. Innym może być pocieranie baterii w pilocie w celu wydłużenia żywotności. Jeśli chodzi o kuchnię, podsumowaliśmy nasze 25 wskazówek, które oszczędzą Ci wiele zamieszania i kłopotów. Do kuchni idziemy.
[subscribe_to_unlock_form]
Jeśli włożysz mięso na chwilę do zamrażarki, łatwiej będzie ci pokroić te cienkie plasterki na carpaccio.
Nie zawracaj sobie głowy obieraniem czosnku, wystarczy odciąć korzeń i zgniatać go płaską stroną ostrza.
Boczek. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, większość rzeczy jest lepsza.
Możesz obrać imbir łyżką, nie tracąc całego dodatkowego imbiru.
Użyj bezzapachowej nici dentystycznej do przecięcia miękkich rzeczy, takich jak sery lub ciasta.
Przechowuj masło w zamrażarce, a następnie zetrzyj je do pieczenia i ciastek. Łatwiej miesza się z mąką i szybciej się topi.
Skorupki jajek najlepiej nadają się do wyłowienia kawałków skorupek jaj. Czemu? Ponieważ są ostre i przecinają jajko.
Zamroź resztki kawy lub przelej kawę na tacki z lodem. Pozwalają na błyskawiczne, mrożone kawy bez rozcieńczania.
Wrzuć mrożone winogrona do wina, aby było schłodzone i nierozcieńczone.
Jajka obierają się najłatwiej, jeśli do wody dodasz trochę węglowodanów, a następnie wrzucisz je do zimnej wody.
Zamroź banany bez skórek (ponieważ po zamrożeniu są trudne do obierania), aby robić epickie koktajle.
Owoce cytrusowe, pomidor, ser i czekolada najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.
Używanie Spray’n’Cook w miarkach przed odmierzeniem lepkich składników, takich jak miód i syrop, sprawi, że się wyślizgną.
Przed siekaniem chilli natrzyj ręce olejem roślinnym, aby zapobiec wchłanianiu olejków chilli.
Zdejmij makaron z pieca tylko odrobinę przed al dente. Kiedy wlejesz go do durszlaka, szybko wrzuć garnek z powrotem poniżej. Para sprawi, że makaron będzie gorący i nie będzie się przywierał.
Aby usunąć zapachy jedzenia z rąk, mycie ich solą lub pocieranie rąk o kran ze stali nierdzewnej działa jak zaklęcie.
Nie pozwól, aby resztki wina się zmarnowały. Zamroź je w kostkach i użyj do sosów, takich jak bolognese.
Wrzuć selera do torebki na chleb, jeśli zacznie pękać. Mówi się, że przywraca to trochę świeżość.
Przesolona zupa lub gulasz? Wrzuć ziemniaka (obranego, pamiętaj), a maluch wchłonie całą sól. (Zajmuje to około 10 minut.)
Namocz ziarna popcornu w wodzie przez 10 minut, odcedź, a następnie przygotuj jak zwykle, aby uzyskać superszybki, puszysty popcorn.
Ziemniaki po ugotowaniu namocz przez chwilę w zimnej wodzie. Skórki schodzą od razu.
Oddziel banany (i przechowuj je z dala od innych owoców), aby zapobiec ich szybszemu zepsuciu.
Piersi z kurczaka najlepiej smakują, jeśli wcześniej uderzysz je czymś mocnym (np. wałkiem do ciasta). Kruszenie mięsa to trik kucharzy. Lub pokrój je w poprzek (krótkie odcinki, nie długie), ponieważ to również przecina włókna i wygląda najlepiej podczas serwowania.
Pokrój sałatę plastikowym lub ceramicznym nożem, aby nie siniała. (po prostu użyj noża piknikowego – lub rozerwij ją zamiast przeciąć.)
Oczyść garnek na jajka, gotując go przez chwilę z odrobiną octu. Ocet rozpuści wszystko.
Informacje dostępne nadziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.