Podczas podjadania, podjadaj więc mądrze!
Czy wiesz, że przeciętny Amerykanin spożywa rocznie ponad sześć funtów orzeszków ziemnych i produktów z masłem orzechowym. Zanim przeciętne dziecko ukończy szkołę średnią, zje ponad 1500 kanapek z masłem orzechowym i dżemem! Oczywistym jest, że Ameryka szaleje na punkcie masła orzechowego!
Masło orzechowe, wynalezione w 1890 roku jako substytut białka mięsnego, wytwarzane jest ze zmielonych orzeszków ziemnych. I dla wyjaśnienia, orzeszki ziemne wcale nie są orzechami, ale roślinami strączkowymi. Masło orzechowe to bogaty w składniki odżywcze dodatek do przekąsek, posiłków i deserów. Ze względu na wysoką zawartość kalorii i tłuszczu jego spożycie powinno być umiarkowane, ale zdecydowanie na szczycie listy, jeśli chodzi o mądre podjadanie!
[subscribe_to_unlock_form]
Twoje zdrowie
Masło orzechowe ma taki sam stosunek tłuszczów nasyconych do nienasyconych jak oliwa z oliwek, mówi Harvard Medical School. Tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone w nim zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu 2.
Twoja moc
Nadmiar sodu w diecie obciąża układ sercowo-naczyniowy, ale potas może przeciwdziałać negatywnym skutkom sodu. Marki masła orzechowego z dodatkiem soli zawierają dwa razy więcej potasu niż sodu, a niesolone odmiany są jeszcze zdrowsze dla twojego serca, mówi Harvard Medical School.
Twoje masło orzechowe
2-łyżkowa porcja masła orzechowego zawiera około 2 gramów błonnika dietetycznego. Chociaż nie jest to najbardziej bogate w błonnik pokarmy, masło orzechowe może pomóc uzupełnić spożycie błonnika z innych pokarmów. Błonnik pomaga normalizować układ trawienny, stymulując zdrowe trawienie i, podobnie jak białka, utrzymuje pod kontrolą „narastający głód” między posiłkami.
Istnieje wiele różnych sposobów spożywania masła orzechowego. Od zwykłej kanapki z dżemem do chrupiącego selera, wypełnionego po brzegi masłem orzechowym.
Istnieje również wiele rodzajów samego masła orzechowego, ale jednym, który wyraźnie podszedł pod nasze gusta, było organiczne masło orzechowe Once Again o gęstej i kremowej, chrupiącej konsystencji i surowym smaku orzechów. To niezbędnik w Twojej kuchni, pracy czy walizce podczas podróży.
Teraz, jeśli będziesz w biegu, ale równocześnie będziesz musiał stłumić burczenie w brzuchu, chcąc zaspokoić kupki smakowe i cieszyć się szybką przekąską sięgnij batonik z masłem orzechowym Truffle Pig Milk. Bez dwóch zdań, to jeden z najlepszych batonów z masłem orzechowym, na które możesz sobie pozwolić podczas dowolnej czynności. Batonik Truffle Pig Peanut Butter poruszy Twoją wyobraźnię i sprawi, że poczujesz, że świat zatrzymał się, by cieszyć cię tą chwilą. Batony są pełne smaku, zachowując przy tym niski poziom kalorii i tłuszczu, jak na taką przekąskę. Zawierają jedynie 6g białka i 2 g węglowodanów. Dzięki szerokiemu wyborowi smaków Truffle Pig sprawi, że będziesz wracać po więcej, nawet jeśli Twoje potrzeby masła orzechowego są już zaspokojone.
Szukając kolejnej przekąski, proponujemy spróbować Petit Pig Trough – „Obserwuj, jak stado zbiera się przy korycie, aby cieszyć się 16 pysznymi batonami Truffle Pig” w wybranych smakach: czekolady mlecznej, ciemnej, mięty, maliny, mokki, pomarańczy, masła z orzechów ziemnych i orzechów laskowych. Dzięki naturalnej europejskiej czekoladzie, Hagensborg stworzyły smakołyki, które zapewniają w pełni satysfakcjonujące doznania pozostając ciągle „rozsądną przekąską”.
Z drugiej strony, jeśli mleko i ciasteczka to Twój sposób na delektowanie się chwilą, mamy dla Ciebie rozwiązanie z masłem orzechowym. Proponujemy całkowicie naturalne chrupiące chipsy z masłem orzechowym i solonymi morskimi od Hannahmax Baking. Odmiana klasyki! Z dodatkiem czystej soli morskiej na bazie naturalnego masła orzechowego i prażonych orzeszków ziemnych. Boskie!
Moc masła orzechowego
Moc masła orzechowego została potwierdzona w wielu dużych badaniach pokazujących, że jedzenie orzeszków ziemnych może zmniejszać ryzyko chorób serca. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że masło orzechowe ma te same właściwości. „Dość powiedzieć, że spożywanie masła orzechowego lub orzeszków ziemnych wiąże się z niższym poziomem cholesterolu, niższym poziomem LDL oraz niższymi poziomami trójglicerydów, z których wszystkie są związane z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych” – mówi dr Richard Mattes, profesor żywienia na Purdue University.
Co więcej, te korzyści zdrowotne wydają się występować bez promowania przyrostu masy ciała. Jednym z powodów może być to, że masło orzechowe jest pożywieniem szybko sycącym. Kiedy Mattes zaoferował grupie ochotników siedem różnych przekąsek (w tym masło orzechowe, ciastka ryżowe, kiszonki i migdały), uczestnicy badania zgłosili, że masło orzechowe lub orzeszki ziemne były znacznie bardziej sycącymi przekąskami niż ciastka ryżowe lub kiszonki i zaspokajały głód na znacznie dłużej. Jasne, masło orzechowe jest bogate w tłuszcz i kalorie, ale jego niewielka ilość może zaspokoić głód. Dlatego wiele osób na diecie wciąż może cieszyć się masłem orzechowych.
A więc, skoro już o tym mowa, co jesz dzisiaj na lunch?
Informacje dostępne na dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]