Dlaczego powinieneś dbać o to, by mieć wystarczającą ilość białka?
Oto kilka dobrych powodów:
Białka są podstawowym fundamentem ludzkiego organizmu. Białka to złożone cząsteczki, które składają się z mniejszych jednostek zwanych aminokwasami i pomagają budować mięśnie, krew i narządy wewnętrzne. W rzeczywistości włosy i paznokcie są w większości zbudowane z białka.
Twoje ciało używa go do budowy i naprawy tkanki.
Potrzebujesz go do wytwarzania enzymów, hormonów i innych substancji chemicznych w organizmie.
Jest ważnym budulcem kości, mięśni, chrząstek, skóry i krwi, ale może być również przekształcana przez organizm w paliwo przy niskim lub zerowym spożyciu węglowodanów lub niskokalorycznym spożyciu.
[subscribe_to_unlock_form]
Podobnie jak węglowodany i tłuszcze, białka są „makroelementami”, co oznacza, że potrzebujesz ich stosunkowo dużych ilości, aby zachować zdrowie (witaminy i minerały, których potrzebujesz tylko w niewielkich ilościach, nazywane są „mikroelementami”).
W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczów, twoje ciało nie magazynuje białka, więc nie ma zapasu, z którego możesz czerpać, gdy jesteś na wyczerpaniu. Koktajle proteinowe to świetny sposób na uzupełnienie diety, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość białka.
CODZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA BIAŁKO
Duża i rosnąca liczba badań sugeruje, że proponowane przez rząd USA poziomy spożycia białka są znacznie poniżej tego, co jest optymalne dla zdrowia, nie wspominając o wynikach sportowych.
Może zastanawiałeś się, ile białka potrzebujesz każdego dnia? Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się, aby 10–35% twoich dziennych kalorii pochodziło z białka, ale większość ludzi może znacznie skorzystać na zwiększeniu spożycia białka i zmniejszeniu spożycia węglowodanów.
Poniżej znajdują się zalecane diety (RDA) dla:
Kobiety w wieku 19 – 70+ 46g (białka każdego dnia)
Mężczyźni w wieku 19 – 70+ 56g (codziennie białka)
KORZYŚCI Z DIETY BOGATEJ W BIAŁKO
Spożywanie pokarmów wysokobiałkowych ma wiele zalet, w tym:
Przyspieszenie regeneracji po ćwiczeniach
Zmniejszenie utraty mięśni
Budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej
Pomaga utrzymać zdrową wagę
Ograniczanie głodu
RÓŻNE FORMY BIAŁEK
Białka pochodzą z różnych źródeł, w tym mięsa, mleka, ryb, soi i jajek, a także fasoli, roślin strączkowych i masła orzechowego, by wymienić tylko kilka. Kiedy białka są trawione, pozostawiają aminokwasy, których organizm potrzebuje do rozkładania pożywienia. Kompletne źródło białka to takie, które zapewnia wszystkie niezbędne aminokwasy, możesz również usłyszeć te źródła określane jako białka „wysokiej jakości”. Żywność pochodzenia zwierzęcego, na przykład: mięso, drób, ryby, mleko, jajka i ser są uważane za źródła „pełnego białka”.
Serwatka jest źródłem wysokiej jakości białka, naturalnie występującego w mleku „pełnym białkiem” i zawiera wszystkie aminokwasy, których potrzebuje Twój organizm. Ogólnie rzecz biorąc, białka pochodzące ze źródeł zwierzęcych (tj. mleko, jajka i mięso) są kompletne, ale zdolność organizmu do wykorzystania białka jest różna.
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]