Wszyscy chcemy być zdrowi i piękni, a wraz z nadejściem wiosny i lata chcemy również poczuć się lżej, a nawet zrzucić kilka kilogramów, jeśli to możliwe. Ponieważ staramy się zrzucić kilka kilogramów, niektórzy z nas mogą osiągnąć punkt, w którym czujemy się zablokowani i ospali, pragnąc szybszego metabolizmu. Czasami, gdy czujemy, że nasz system utknął, dzieje się tak, ponieważ nasze wnętrze wymaga uwagi. Czy wiesz, że dobre, zdrowe jelito pozwoli tylko właściwym składnikom odżywczym przedostać się przez jego ścianę do krwiobiegu? A jeśli bakterie jelitowe nie są zrównoważone, trawienie spowalnia, a uczucie wzdęcia i braku energii jest bardziej powszechne.
[subscribe_to_unlock_form]
Nasz przewód pokarmowy na całej długości pokryty jest warstwą bakterii, która stanowi naturalną barierę przed „złymi” lub chorobotwórczymi bakteriami. Ale tak jak wszystko, ta warstwa bakterii czasami ulega erozji lub traci równowagę. Dobre bakterie utrzymują kształt ściany jelita. Jeśli populacja pożytecznych bakterii zostanie uszkodzona, „złe” bakterie najprawdopodobniej spowodują spowolnienie naszego trawienia i metabolizmu.
Oprócz utrzymywania ściany jelita w dobrym stanie, zdrowa flora jelitowa zamieszkująca ścianę została zaprojektowana tak, aby brać czynny udział w samym procesie trawienia i wchłaniania. Do tego stopnia, że normalne trawienie i wchłanianie pokarmu jest prawdopodobnie niemożliwe bez dobrze zbilansowanej flory jelitowej. Zdrowa flora jelitowa ma zdolność trawienia białek, fermentacji węglowodanów oraz rozkładania lipidów i błonnika. Produkty uboczne aktywności bakterii w jelitach są bardzo ważne w transporcie minerałów, witamin, wody, gazów i wielu innych składników odżywczych przez ścianę jelita do krwiobiegu. Jeśli flora jelitowa jest uszkodzona, nawet jeśli spożywane jest wspaniałe jedzenie, może nie mieć szans na rozbicie i wchłonięcie.
Wiele z tego, co jemy w naszej nowoczesnej diecie, może pomóc w utracie równowagi przez złe bakterie. „Złe” bakterie żywią się: 1) rafinowanym cukrem, 2) przetworzoną żywnością, 3) rafinowaną przetworzoną mąką, 4) sztucznymi słodzikami, 5) napojami gazowanymi lub sodą oraz 6) antybiotykami i innymi lekami. Kiedy bakterie jelitowe tracą równowagę, ściana jelit staje się niechroniona i ostatecznie niedożywiona. Powoduje to zmiany w strukturze ścian przewodu pokarmowego, które powoli spowalniają jego zdolność do trawienia i wchłaniania wszystkich składników odżywczych. W tym momencie zaczynamy odczuwać spowolnienie trawienia i możemy zacząć odczuwać więcej gazów, wzdęcia, a czasami zaparcia, a nawet biegunkę. To jeden ze sposobów spowalniania naszego metabolizmu!
Jak wszyscy wiemy, zdrowa dieta jest bardzo ważna, aby utrzymać układ trawienny w ryzach, a kiedy potrzebujesz szybkiego startu, wskazane jest rozpoczęcie przyjmowania wysokiej jakości suplementu probiotycznego, aby pomóc kontrolować dobrą florę bakteryjną. Ważne jest również, aby wiedzieć, że probiotyki to bardzo delikatne organizmy, a wiele z nich, w tym te zawarte w jogurcie, wymaga przechowywania w lodówce. Wiele probiotyków zaczyna tracić swoją moc zaraz po wytworzeniu z powodu ekspozycji na ciepło, transportu i, co najważniejsze, po ich spożyciu. Wiele z nich nie przeżywa kwasu żołądkowego, a tylko niewielki procent dociera do jelita cienkiego. Bakterie probiotyczne są bezwartościowe, jeśli nie są żywe.
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]