JedzenieCodzienne spożywanie jagód może obniżyć ciśnienie krwi*

Codzienne spożywanie jagód może obniżyć ciśnienie krwi*

W Stanach Zjednoczonych nadciśnienie tętnicze (HTN) dotyka prawie 80 milionów ludzi, a choroby układu krążenia (CVD) są główną przyczyną śmierci. Każda interwencja, która wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, może potencjalnie uratować życie. W badaniu bieżącego wydania Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics naukowcy z Florida State University odkryli, że codzienne spożywanie jagód przez osiem tygodni spowodowało znaczne obniżenie zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Chociaż występowanie nadciśnienia tętniczego wiąże się ze starzeniem u obu płci, występowanie nadciśnienia tętniczego, zwłaszcza skurczowego (SBP) u kobiet po menopauzie jest większe niż u mężczyzn. Dysfunkcja śródbłonka może odgrywać ważną rolę we wzroście ciśnienia krwi po menopauzie. Ponadto wiadomo, że dysfunkcja śródbłonka zwiększa sztywność tętnic, co jest zaangażowane w rozwój i progresję zarówno nadciśnienia tętniczego, jak i CVD.

„Zalecana interwencja w celu kontrolowania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym przed i w stadium 1 to nie interwencja farmaceutyczna, ale raczej modyfikacja stylu życia obejmująca sposób odżywiania. Istnieją dowody na to, że w wielu przypadkach można zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu i leczyć poprzez zmianę diety i stylu życia.” skomentował główny autor Sarah A. Johnson, doktor nauk medycznych, CSO, staż podoktorski w Departamencie Nauk o Żywieniu, Żywności i Ćwiczeniach oraz zastępca dyrektora Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging, College of Human Sciences, Florida State University. „Biorąc pod uwagę występowanie nadciśnienia tętniczego w Stanach Zjednoczonych, uzasadnione są strategie zapobiegawcze, takie jak modyfikacje diety (np. za pomocą żywności funkcjonalnej i suplementów diety), które mają na celu poprawę nadciśnienia tętniczego i związanych z nim powikłań”.

Czterdzieści osiem kobiet, które spełniły wszystkie kryteria włączenia, zostało zrekrutowanych do udziału w ośmiotygodniowym, randomizowanym, podwójnie zaślepionym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym. Badacze odkryli, że codzienne włączenie liofilizowanej borówki w proszku odpowiadającej jednej filiżance świeżych jagód do diety kobiet po menopauzie z pre-i stadium 1-HTN poprawiało ciśnienie krwi i sztywność tętnic. Potencjalnie udało się to osiągnąć poprzez zwiększone rozszerzenie naczyń krwionośnych za pośrednictwem tlenku azotu (NO). Uważa się, że biodostępność tlenku azotu zwiększa zależne od śródbłonka rozszerzenie naczyń krwionośnych, prowadząc do obniżenia ciśnienia krwi.

„Według naszej wiedzy jest to pierwsze badanie oceniające wpływ jagód na czynność tętnic przeprowadzone w taki sposób, a także przeprowadzone w takiej badanej populacji” – powiedział autor korespondencyjny Bahram H. Arjmandi, dr hab., Margaret A. Profesor Sitton na Wydziale Nauk o Żywieniu, Żywności i Ćwiczeniach oraz dyrektor Centrum Zaawansowania Ćwiczeń i Badań Żywienia w Starzeniu, College of Human Sciences, Florida State University. „Te odkrycia sugerują, że jagody mogą zapobiegać progresji do pełnego nadciśnienia”.

Na zakończenie badania średnie SBP było niższe o 5,1%, a średnie rozkurczowe ciśnienie krwi (DBP) było niższe o 6,3% u osób z grupy borówek, bez odpowiedniego obniżenia w grupie placebo. Ponadto pomiary NO były znacznie zwiększone w grupie borówek, wzrastając z 9,11 do 15,35 μM, bez zmian w grupie kontrolnej.

Prędkość fali tętna jest nieinwazyjną metodą oceny sztywności tętnic. Wykazano, że pozwala przewidzieć przyszłe zdarzenia sercowo-naczyniowe. W obecnym badaniu prędkość fali tętna w kostce ramiennej (baPWV), która jest złożonym miernikiem sztywności tętnic centralnych (aorty) i obwodowych, została znacząco zmniejszona po ośmiu tygodniach w grupie leczonej jagodami, podczas gdy nie było zmian w grupie kontrolnej. Prędkość fali tętna szyjno-udowego (cfPWV), najlepsza miara sztywności aorty, nie zmieniła się w żadnej z grup. Sugeruje to, że tętnice obwodowe mogą lepiej reagować na interwencje dietetyczne niż tętnice centralne.
Spośród wszystkich owoców borówki są jednym z najbogatszych źródeł związków fenolowych, w tym flawonoidów, kwasów fenolowych i stylbeny, o których wiadomo, że mają aktywność biologiczną i wysoką zdolność antyoksydacyjną. Są obiecującą żywnością funkcjonalną pod względem zdrowia naczyń.

„Zmiany ciśnienia krwi odnotowane w tym badaniu mają znaczenie kliniczne, ponieważ pokazują, że ciśnienie krwi można poprawić przez dodanie jednego składnika do diety (np. jagód)” – podsumował dr Johnson.

Źródło: „Codzienne spożywanie borówek poprawia ciśnienie krwi i sztywność tętnic u kobiet po menopauzie z nadciśnieniem przed i w pierwszym stadium: randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie kliniczne”, dr Sarah A. Johnson, RD, CSO; dr n. med. Arturo Figueroa, FACSM; Negin Navaei, BS; Aleksiej Wong, MS; Roya Kalfona, BS; Lauren T. Ormsbee, MS; Rafaela G. Feresin, MS; Marcus L. Elam, MS; dr Shirin Hooshmand; dr Mark E. Payton; oraz dr Bahram H. Arjmandi, RD (DOI: doi:10.1016/j.jand.2014.11.001), Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, tom 115, wydanie 3 (marzec 2015), wyd. Elsevier.

O: CZASOPISMIE AKADEMII ŻYWIENIA I DIETETYKI: Oficjalne czasopismo Akademii Żywienia i Dietetyki (www.eatright.org), Dziennik Akademii Żywienia i Dietetyki (www.andjrnl.org) jest głównym źródłem informacji praktyka i nauka o żywności, żywieniu i dietetyce. Miesięcznik, recenzowane czasopismo, prezentuje oryginalne artykuły przygotowane przez naukowców i praktyków i jest najpoczytniejszą publikacją fachową z tej dziedziny. Czasopismo koncentruje się na pogłębianiu wiedzy zawodowej w zakresie zagadnień badawczych i praktycznych, takich jak: nauki o żywieniu, terapia żywieniowa medyczna, żywienie w zdrowiu publicznym, nauka o żywności i biotechnologia, systemy usług żywieniowych, przywództwo i zarządzanie oraz edukacja dietetyczna.

Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie CircleREI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostepnij:

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

Popularne

REKLAMA

spot_img

Podobne Posty

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych...

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie...

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i...

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości...