Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych pędów jadalnych gatunków bambusa, takich jak Moso, które można wysuszyć i zmielić na proszek. Podobnie jak konwencjonalna mąka z ziaren takich jak pszenica i kukurydza, mąkę bambusową można upiec na chleb, tortille, a nawet makaron. Na przecięciu dwóch rosnących trendów, mody na dietę bezglutenową i fali zrównoważonych produktów bambusowych, mąka bambusowa zapowiada się na sporą sensację, przynajmniej w niektórych kręgach społecznych.
Obecnie bambus jest używany na wiele sposobów, od budowy domów po wytwarzanie papieru. Ale podczas gdy bambus był od wieków podstawowym składnikiem odżywczym w krajach azjatyckich, kraje zachodnie dopiero zaczynają zdawać sobie sprawę z potencjału bambusa jako zdrowej, bogatej w składniki odżywcze żywności.
Uprawiany w Azji, Afryce i obu Amerykach bambus odnosi się do jednego z około 1450 gatunków z rodziny Poaceae. Większość odmian bambusa jest niesamowicie odporna i dobrze rośnie zarówno w tropikalnym, jak i zimnym, górskim klimacie. Są to jedne z najszybciej rosnących roślin na świecie, zdolne do wzrostu do 60 centymetrów w ciągu jednego dnia.
Korzyści zdrowotne bambusa
Przy tak dużej ilości witamin i minerałów zawartych w tych mocnych pędach, nic dziwnego, że bambus ma wiele korzyści zdrowotnych.
Pędy bambusa obniżają cholesteror
Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika i bardzo małej ilości kalorii w porcji, pędy bambusa to świetny sposób na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. To z kolei może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Młode pędy niektórych gatunków bambusa są jadalne i pożywne.
Należy jednak wiedzieć, że nie każdy bambus jest jadalny. Na przykład w Ameryce Południowej, gdzie bambus jest również bardzo rozpowszechniony, rodzime gatunki nie nadają się do spożycia.
Pędy bambusa stymulują apetyt
Od zaburzeń trawienia po nudności związane z ciążą, istnieje wiele powodów, dla których możesz chcieć zwiększyć apetyt. Jednak nie tylko łagodnie słodki smak i chrupiąca konsystencja bambusa wywołują burczenie w żołądku. Wykazano, że wysokie stężenie celulozy w bambusie pobudza apetyt, zapobiega zaparciom i poprawia trawienie.
Mąka bambusowa w diecie niskowęglowodanowej
Wykazano, że diety niskowęglowodanowe pomagają zapobiegać lub poprawiać niektóre schorzenia, w tym cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi i choroby sercowo-naczyniowe. Bambus wspiera dietę niskowęglowodanową, dostarczając mnóstwo składników odżywczych przy bardzo małej ilości węglowodanów. Może to pomóc osobom na diecie niskowęglowodanowej uzyskać potrzebne im witaminy i minerały.
Mąka bambusowa pomaga zrzucić zbędne kilogramy!
Kup już teraz w super cenie 36,07 zł !
- Nie zawiera kwasów hialuronowych: Mąka bambusowa zawiera tylko 0,1 g węglowodanów na 100 g – prawie bez węglowodanów.
- Lepsze wypieki: Pomaga utrzymać świeżość wypieków. W normalnym cieście 1% mąki bambusowej znacznie wydłuży jego świeżość. W szczególności w przypadku suchych wypieków orkiszowych zaleca się mąkę bambusową.
- Nie klei się: Ciasto o niskiej zawartości węglowodanów z orzechów i jajek są bardzo bogate w białko, a co z reguły powoduje, że są stosunkowo klejące. Dzięki zastosowaniu mąki bambusowej ciasto nie klei się już i świetnie wygląda.
- Produkt naturalny: Nasza mąka bambusowa jest pozyskiwana z najpopularniejszej odmiany bambusa w Azji dendrocalamus asper, którego pędy i kiełki są już od dawna częścią kuchni azjatyckiej.
- Bez glutenu, wegańska, bez dodatkowych składników – 100% mąka bambusowa.
Mąka bambusowa indeks glikemiczny
Dokładne składniki odżywcze na porcję bambusa zależą od gatunku bambusa, który spożywasz. Przy tak wielu gatunkach do wyboru, nie ma łatwej tabeli żywieniowej, z której można by czerpać. Istnieje jednak ogólnie przyjęty zakres składników odżywczych na porcję.
Pół szklanki świeżych plastrów bambusa zawiera około:
- Kalorie: 20
- Tłuszcz: 0 gramów
- Białko: 2 gramy
- Węglowodany: 4 gramy
- Błonnik: 2 gramy
- Cukier: 2 gramy
- Sód: 3 miligramy
Bambus jest również dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym:
- Potas
- Wapń
- Mangan
- Cynk
- Chrom
- Miedź
- Żelazo
- Tiamina
- Niacyna
- Witamina A
- Witamina B6
- Witamina E
Świeży bambus jest prawie zawsze lepszym źródłem tych składników odżywczych niż sfermentowane lub konserwowane odmiany bambusa.
Mąka bambusowa przepisy
Wiele firm sprzedaje proszek bambusowy lub wstępnie ugotowany bambus do wykorzystania w kuchni. Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup świeżego bambusa, ważne jest, aby wiedzieć, jak go przygotować.
Świeży bambus zawiera toksyny, które są trujące dla ludzi, dlatego nie należy spożywać bambusa na surowo. Zamiast tego przed użyciem należy go pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pędów bambusa przez co najmniej 20 minut, możesz oderwać liście i namoczyć miękką wewnętrzną część bambusa w wodzie na 30 minut. Teraz jest gotowy do użycia w posiłku lub przechowywania w lodówce nawet przez tydzień.
Kiedy zaczniesz używać bambusa w swoich posiłkach, zaczniesz rozumieć jego smak i będziesz w stanie wykorzystać go w potrawach, które już znasz i kochasz. Oto kilka pysznych sposobów na dodanie bambusa do diety:
- Smażenie mieszane z mięsem i warzywami.
- W połączeniu z wieprzowiną i przyprawami do nadzienia na pierogi.
- Drobno posiekany do wykorzystania jako składnik surowej i kwaśnej sałatki coleslaw.
Popularność mąki bambusowej
W kulturach azjatyckich i afrykańskich jedzenie bambusowe nie jest niczym nowym. Istnieje długa i ugruntowana tradycja fermentowania pędów bambusa i dodawania ich do potraw smażonych. W Afryce suszony bambus jest bardziej powszechnym produktem. Ale mąka bambusowa to coś w rodzaju nowatorskiego pomysłu.
W Europie i Stanach Zjednoczonych istnieje również znaczący rynek pędów bambusa. Ale bez bambusowych lasów, jak w Azji, mieszkańcy Zachodu muszą generalnie polegać na pędach z puszki, które nie są tak smaczne jak świeże. Nie jest łatwo dostarczyć bambus ze zbiorów na rynek w odpowiednim czasie. Tak więc świeże pędy bambusa to rzadkość, chociaż produkt w puszkach jest znacznie mniej przysmaku.
Mąka bambusowa oferuje łatwe rozwiązanie tego wyzwania w łańcuchu dostaw. Świeże pędy bambusa można suszyć bez uszczerbku dla ich jakości i wartości odżywczych, a następnie zmielić na mąkę. W przeciwieństwie do świeżych produktów mąka bambusowa może być łatwo przechowywana i transportowana.
Źródła rosnącej popularności mąki bambusowej są dwojakie. Bambus cieszy się popularnością na rynku ze względu na swoją reputację niezwykle odnawialnego zasobu, zdrewniałej trawy o niezrównanym zrównoważonym rozwoju. Gama produktów wysokiej jakości, od podłóg po pościel, jest dość zdumiewająca. Jednocześnie alergiczne i dbające o zdrowie zakątki świata napędzają bezprecedensowy popyt na kuchnię bezglutenową, od krakersów po makarony i ciasto na pizzę.
Bambus dla zdrowia
Pędy bambusa, obfitujące w strefy tropikalne i równikowe na całym świecie, są bogatym źródłem błonnika i białka, a także witamin B6 i E. Od setek, jeśli nie tysięcy lat, Azjaci zbierają świeże, delikatne pędy swoich kwitnących lasów bambusowych jako proste, łatwo dostępne źródło pożywienia. W wielu częściach świata rozwijającego się, gdzie bambus jest najbardziej płodny, pędy nadal stanowią ważną część diety.
Wiele gatunków z rodzaju Phyllostachys, w tym Moso (P. edulis) i inne, szczególnie rozpowszechnione w Chinach, są znane z produkcji pysznych pędów. Na południu, w Indonezji i Azji Południowo-Wschodniej, Dendrocalamus asper jest jednym z ulubionych gatunków jadalnych. Nawet w Kenii i innych częściach Afryki występują rodzime gatunki bambusa z tradycją kulinarnego wykorzystania.
Mąka bambusowa pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Mąka bambusowa jest szczególnie interesująca dla osób utrzymujących dietę bezglutenową lub niskowęglowodanową, w tym osób na diecie paleo lub keto.
Mąka konwencjonalna, wyprodukowana z dowolnej liczby różnych ziaren, zawiera gluten. W ostatnich latach coraz więcej osób zgłasza nadwrażliwość lub alergię na gluten, szczególnie poważną wśród osób z celiakią. Gluten, elastyczny łańcuch białek, występuje najczęściej w pszenicy, ale występuje również w ziarnach takich jak żyto i jęczmień. Niektóre mniej popularne zboża, takie jak sorgo i proso, nie zawierają glutenu.
Podobnie jak inne rośliny zbożowe, bambus należy do rodziny traw. Jednak mąka bambusowa pochodzi z pędów, a nie z samych ziaren (nasion). Nie jest jasne, czy ziarna bambusa rzeczywiście zawierają gluten, ale pędy na pewno nie.
Zazwyczaj mąka bezglutenowa jest produkowana z ziaren bezglutenowych, takich jak te wymienione powyżej. Fasola, kokos i migdały mogą również stanowić źródło niealergicznej mąki. To dość zaskakujące, że drzewiasta roślina, taka jak bambus, również może wytwarzać mąkę. Ale świeże pędy bambusa są dość delikatne i niedrzewne jak dojrzałe źdźbła.
Pieczenie z mąką bambusową
„Co mógłbym zrobić z mąki bambusowej?” możesz się zastanawiać. W rzeczywistości możesz zrobić prawie wszystko, co zrobiłbyś ze zwykłej, alergizującej mąki.
Główne różnice, podobnie jak w przypadku innych bezglutenowych alternatyw, to brak elastyczności i ograniczony wzrost. Pomyśl o bambusie jako dobrym składniku produktów, które nie rosną, takich jak chipsy i krakersy. Nie lada wyzwaniem będą natomiast puszyste bochenki bambusowego chleba.
Oczywiście produkt taki jak mąka bambusowa wymaga pewnej dozy kreatywności, więc myśl nieszablonowo. Co powiesz na fuzję azjatycko-meksykańską? Sushi tacos na bambusowych tortillach! Bambusowe ciasto do pizzy to kolejny genialny pomysł. I, oczywiście, makaron bambusowy, jak wspomnieliśmy na początku tego artykułu, już wkracza do kultury popularnej.
Mąka bambusowa keto
Ze względu na delikatną konsystencję sprawia, że wypieki o niskiej zawartości węglowodanów i keto są puszyste, pozwala im cudownie wyrosnąć i zapewnia przyjemną rustykalną skórkę. Ma automatyczny efekt zapobiegający przywieraniu i dlatego jest idealny do rozwałkowania i posypywania ciasta niskowęglowodanowego i ketonowego. Nie pali się i jest absolutnie bez smaku.
Możesz użyć tego włókna bambusowego w swoich zwykłych przepisach jako dodatkowego błonnika pokarmowego – mąki. Ponadto to, co pieczesz, będzie miało idealną konsystencję. Na przykład bułka będzie miękka w środku, ale chrupiąca na zewnątrz, jeśli wzbogacisz swój przepis mąką bambusową.
Korzyści zdrowotne włókna bambusowego:
- możesz włączyć go do swojej diety odchudzającej, ponieważ pomaga szybciej osiągnąć pełnię. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego szybciej poczujesz się pełny.
- fitosterole i składniki odżywcze znajdujące się w mące bambusowej mogą obniżyć zły cholesterol i zrównoważyć poziom cholesterolu.
- zawarte w środku składniki odżywcze mogą pomóc w zapobieganiu rakowi. Właściwości składników odżywczych mogą kontrolować mutację komórek.
- utrzymuje kontrolę nad wypróżnianiem i pomaga przezwyciężyć problemy z trawieniem.