Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych pędów jadalnych gatunków bambusa, takich jak Moso, które można wysuszyć i zmielić na proszek. Podobnie jak konwencjonalna mąka z ziaren takich jak pszenica i kukurydza, mąkę bambusową można upiec na chleb, tortille, a nawet makaron. Na przecięciu dwóch rosnących trendów, mody na dietę bezglutenową i fali zrównoważonych produktów bambusowych, mąka bambusowa zapowiada się na sporą sensację, przynajmniej w niektórych kręgach społecznych.
Obecnie bambus jest używany na wiele sposobów, od budowy domów po wytwarzanie papieru. Ale podczas gdy bambus był od wieków podstawowym składnikiem odżywczym w krajach azjatyckich, kraje zachodnie dopiero zaczynają zdawać sobie sprawę z potencjału bambusa jako zdrowej, bogatej w składniki odżywcze żywności.
Uprawiany w Azji, Afryce i obu Amerykach bambus odnosi się do jednego z około 1450 gatunków z rodziny Poaceae. Większość odmian bambusa jest niesamowicie odporna i dobrze rośnie zarówno w tropikalnym, jak i zimnym, górskim klimacie. Są to jedne z najszybciej rosnących roślin na świecie, zdolne do wzrostu do 60 centymetrów w ciągu jednego dnia.
Przy tak dużej ilości witamin i minerałów zawartych w tych mocnych pędach, nic dziwnego, że bambus ma wiele korzyści zdrowotnych.
Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika i bardzo małej ilości kalorii w porcji, pędy bambusa to świetny sposób na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. To z kolei może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Młode pędy niektórych gatunków bambusa są jadalne i pożywne.
Należy jednak wiedzieć, że nie każdy bambus jest jadalny. Na przykład w Ameryce Południowej, gdzie bambus jest również bardzo rozpowszechniony, rodzime gatunki nie nadają się do spożycia.
Od zaburzeń trawienia po nudności związane z ciążą, istnieje wiele powodów, dla których możesz chcieć zwiększyć apetyt. Jednak nie tylko łagodnie słodki smak i chrupiąca konsystencja bambusa wywołują burczenie w żołądku. Wykazano, że wysokie stężenie celulozy w bambusie pobudza apetyt, zapobiega zaparciom i poprawia trawienie.
Wykazano, że diety niskowęglowodanowe pomagają zapobiegać lub poprawiać niektóre schorzenia, w tym cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi i choroby sercowo-naczyniowe. Bambus wspiera dietę niskowęglowodanową, dostarczając mnóstwo składników odżywczych przy bardzo małej ilości węglowodanów. Może to pomóc osobom na diecie niskowęglowodanowej uzyskać potrzebne im witaminy i minerały.
Pół szklanki świeżych plastrów bambusa zawiera około:
Bambus jest również dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym:
Świeży bambus jest prawie zawsze lepszym źródłem tych składników odżywczych niż sfermentowane lub konserwowane odmiany bambusa.
Świeży bambus zawiera toksyny, które są trujące dla ludzi, dlatego nie należy spożywać bambusa na surowo. Zamiast tego przed użyciem należy go pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pędów bambusa przez co najmniej 20 minut, możesz oderwać liście i namoczyć miękką wewnętrzną część bambusa w wodzie na 30 minut. Teraz jest gotowy do użycia w posiłku lub przechowywania w lodówce nawet przez tydzień.
Kiedy zaczniesz używać bambusa w swoich posiłkach, zaczniesz rozumieć jego smak i będziesz w stanie wykorzystać go w potrawach, które już znasz i kochasz. Oto kilka pysznych sposobów na dodanie bambusa do diety:
W Europie i Stanach Zjednoczonych istnieje również znaczący rynek pędów bambusa. Ale bez bambusowych lasów, jak w Azji, mieszkańcy Zachodu muszą generalnie polegać na pędach z puszki, które nie są tak smaczne jak świeże. Nie jest łatwo dostarczyć bambus ze zbiorów na rynek w odpowiednim czasie. Tak więc świeże pędy bambusa to rzadkość, chociaż produkt w puszkach jest znacznie mniej przysmaku.
Mąka bambusowa oferuje łatwe rozwiązanie tego wyzwania w łańcuchu dostaw. Świeże pędy bambusa można suszyć bez uszczerbku dla ich jakości i wartości odżywczych, a następnie zmielić na mąkę. W przeciwieństwie do świeżych produktów mąka bambusowa może być łatwo przechowywana i transportowana.
Źródła rosnącej popularności mąki bambusowej są dwojakie. Bambus cieszy się popularnością na rynku ze względu na swoją reputację niezwykle odnawialnego zasobu, zdrewniałej trawy o niezrównanym zrównoważonym rozwoju. Gama produktów wysokiej jakości, od podłóg po pościel, jest dość zdumiewająca. Jednocześnie alergiczne i dbające o zdrowie zakątki świata napędzają bezprecedensowy popyt na kuchnię bezglutenową, od krakersów po makarony i ciasto na pizzę.
Wiele gatunków z rodzaju Phyllostachys, w tym Moso (P. edulis) i inne, szczególnie rozpowszechnione w Chinach, są znane z produkcji pysznych pędów. Na południu, w Indonezji i Azji Południowo-Wschodniej, Dendrocalamus asper jest jednym z ulubionych gatunków jadalnych. Nawet w Kenii i innych częściach Afryki występują rodzime gatunki bambusa z tradycją kulinarnego wykorzystania.
Mąka konwencjonalna, wyprodukowana z dowolnej liczby różnych ziaren, zawiera gluten. W ostatnich latach coraz więcej osób zgłasza nadwrażliwość lub alergię na gluten, szczególnie poważną wśród osób z celiakią. Gluten, elastyczny łańcuch białek, występuje najczęściej w pszenicy, ale występuje również w ziarnach takich jak żyto i jęczmień. Niektóre mniej popularne zboża, takie jak sorgo i proso, nie zawierają glutenu.
Podobnie jak inne rośliny zbożowe, bambus należy do rodziny traw. Jednak mąka bambusowa pochodzi z pędów, a nie z samych ziaren (nasion). Nie jest jasne, czy ziarna bambusa rzeczywiście zawierają gluten, ale pędy na pewno nie.
Zazwyczaj mąka bezglutenowa jest produkowana z ziaren bezglutenowych, takich jak te wymienione powyżej. Fasola, kokos i migdały mogą również stanowić źródło niealergicznej mąki. To dość zaskakujące, że drzewiasta roślina, taka jak bambus, również może wytwarzać mąkę. Ale świeże pędy bambusa są dość delikatne i niedrzewne jak dojrzałe źdźbła.
Główne różnice, podobnie jak w przypadku innych bezglutenowych alternatyw, to brak elastyczności i ograniczony wzrost. Pomyśl o bambusie jako dobrym składniku produktów, które nie rosną, takich jak chipsy i krakersy. Nie lada wyzwaniem będą natomiast puszyste bochenki bambusowego chleba.
Oczywiście produkt taki jak mąka bambusowa wymaga pewnej dozy kreatywności, więc myśl nieszablonowo. Co powiesz na fuzję azjatycko-meksykańską? Sushi tacos na bambusowych tortillach! Bambusowe ciasto do pizzy to kolejny genialny pomysł. I, oczywiście, makaron bambusowy, jak wspomnieliśmy na początku tego artykułu, już wkracza do kultury popularnej.
Możesz użyć tego włókna bambusowego w swoich zwykłych przepisach jako dodatkowego błonnika pokarmowego – mąki. Ponadto to, co pieczesz, będzie miało idealną konsystencję. Na przykład bułka będzie miękka w środku, ale chrupiąca na zewnątrz, jeśli wzbogacisz swój przepis mąką bambusową.
Korzyści zdrowotne włókna bambusowego:
To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie jest bynajmniej nową wiadomością. Z pewnością…
Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i każdego ćwiczenia na siłowni, być może…
Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości akcji serca ponad poziom spoczynkowy. Jest…
Trening personalny nie jest przeznaczony tylko dla osób, które chcą uzyskać idealnie napięte ciało. Wiele…
Brak aktywności fizycznej zwiększa ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i śmiertelności ze wszystkich przyczyn. Ćwiczenia są…
Mięśnie i włókna nerwowe pozwalają człowiekowi poruszać swoim ciałem i umożliwiają funkcjonowanie narządów wewnętrznych. W…