Są w życiu pewne rzeczy, które, gdybyś je tylko znał wcześniej, mogłyby oszczędzić ci całej masy energii i wysiłku. Jednym z nich jest zmoczenie końcówki nici przed wbiciem jej przez ucho igły. Innym może być pocieranie baterii w pilocie w celu wydłużenia żywotności. Jeśli chodzi o kuchnię, podsumowaliśmy nasze 25 wskazówek, które oszczędzą Ci wiele zamieszania i kłopotów. Do kuchni idziemy.
[subscribe_to_unlock_form]
- Jeśli włożysz mięso na chwilę do zamrażarki, łatwiej będzie ci pokroić te cienkie plasterki na carpaccio.
- Nie zawracaj sobie głowy obieraniem czosnku, wystarczy odciąć korzeń i zgniatać go płaską stroną ostrza.
- Boczek. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, większość rzeczy jest lepsza.
- Możesz obrać imbir łyżką, nie tracąc całego dodatkowego imbiru.
- Użyj bezzapachowej nici dentystycznej do przecięcia miękkich rzeczy, takich jak sery lub ciasta.
- Przechowuj masło w zamrażarce, a następnie zetrzyj je do pieczenia i ciastek. Łatwiej miesza się z mąką i szybciej się topi.
- Skorupki jajek najlepiej nadają się do wyłowienia kawałków skorupek jaj. Czemu? Ponieważ są ostre i przecinają jajko.
- Zamroź resztki kawy lub przelej kawę na tacki z lodem. Pozwalają na błyskawiczne, mrożone kawy bez rozcieńczania.
- Wrzuć mrożone winogrona do wina, aby było schłodzone i nierozcieńczone.
- Jajka obierają się najłatwiej, jeśli do wody dodasz trochę węglowodanów, a następnie wrzucisz je do zimnej wody.
- Zamroź banany bez skórek (ponieważ po zamrożeniu są trudne do obierania), aby robić epickie koktajle.
- Owoce cytrusowe, pomidor, ser i czekolada najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.
- Używanie Spray’n’Cook w miarkach przed odmierzeniem lepkich składników, takich jak miód i syrop, sprawi, że się wyślizgną.
- Przed siekaniem chilli natrzyj ręce olejem roślinnym, aby zapobiec wchłanianiu olejków chilli.
- Zdejmij makaron z pieca tylko odrobinę przed al dente. Kiedy wlejesz go do durszlaka, szybko wrzuć garnek z powrotem poniżej. Para sprawi, że makaron będzie gorący i nie będzie się przywierał.
- Aby usunąć zapachy jedzenia z rąk, mycie ich solą lub pocieranie rąk o kran ze stali nierdzewnej działa jak zaklęcie.
- Nie pozwól, aby resztki wina się zmarnowały. Zamroź je w kostkach i użyj do sosów, takich jak bolognese.
- Wrzuć selera do torebki na chleb, jeśli zacznie pękać. Mówi się, że przywraca to trochę świeżość.
- Przesolona zupa lub gulasz? Wrzuć ziemniaka (obranego, pamiętaj), a maluch wchłonie całą sól. (Zajmuje to około 10 minut.)
- Namocz ziarna popcornu w wodzie przez 10 minut, odcedź, a następnie przygotuj jak zwykle, aby uzyskać superszybki, puszysty popcorn.
- Ziemniaki po ugotowaniu namocz przez chwilę w zimnej wodzie. Skórki schodzą od razu.
- Oddziel banany (i przechowuj je z dala od innych owoców), aby zapobiec ich szybszemu zepsuciu.
- Piersi z kurczaka najlepiej smakują, jeśli wcześniej uderzysz je czymś mocnym (np. wałkiem do ciasta). Kruszenie mięsa to trik kucharzy. Lub pokrój je w poprzek (krótkie odcinki, nie długie), ponieważ to również przecina włókna i wygląda najlepiej podczas serwowania.
- Pokrój sałatę plastikowym lub ceramicznym nożem, aby nie siniała. (po prostu użyj noża piknikowego – lub rozerwij ją zamiast przeciąć.)
- Oczyść garnek na jajka, gotując go przez chwilę z odrobiną octu. Ocet rozpuści wszystko.
Informacje dostępne na dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]