Do tej pory prawdopodobnie słyszałeś całą pozytywną prasę o komosie ryżowej — jest ona mocno ugruntowana w galerii sław superfood. Komosa ryżowa jest nie tylko niezwykle bogata w białko (więcej niż jakiekolwiek inne zboże), ale także białko, które dostarcza, jest kompletne, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Quinoa jest doskonałym źródłem magnezu, folianów, fosforu, żelaza i błonnika, więc jest idealnym składnikiem dla wegan, wegetarian i fleksitarian,a ponieważ jest bezglutenowy, jest niezwykle cennym składnikiem dla każdego, kto cierpi na nietolerancję glutenu.
[subscribe_to_unlock_form]
Czy wiedziałeś?
Ze względu na ich wysoką zawartość składników odżywczych i nieskończone możliwości kulinarne, NASA jako możliwe długoterminowe odnawialne źródło żywności rozważa obecnie nasiona komosy ryżowej dla astronautów udających się w kosmos podczas wieloletniej misji.
Narodowa Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła rok 2013 Rokiem Quinoa, aby uczcić jej wartości odżywcze i żywotność upraw.
Quinoa ma wspaniałą konsystencję i pyszny orzechowy smak, jest szybka i łatwa w użyciu, a teraz jest łatwo i niedrogo dostępna w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością,a ponieważ występuje w kilku różnych formach — nasion, płatków i mąki — nadaje się do niezliczonych pomysłów na przepisy. Camilla Saulsbury, świetna projektantka przepisów i instruktorka gotowania, po raz kolejny wykorzystała swoją kulinarną magię, aby stworzyć przepyszne przepisy na komosę ryżową odpowiednie na każdy posiłek i okazję, dzięki czemu ta kolekcja jest niezbędnym dodatkiem do każdej domowej kuchni. W jej książce „500 najlepszych przepisów z komosy ryżowej” można znaleźć setki pomysłów na posiłki, które pozwolą włączyć tę pyszną proteinową potęgę do swojego repertuaru kulinarnego.
Zdrowa wskazówka: najłatwiejszym sposobem przygotowania komosy ryżowej jest ugotowanie jej jak ryżu.
Chili z komosy ryżowej z czarną fasolą Chipotle
Nikt nie zapyta: „Gdzie jest wołowina?” podczas próbowania tego niesamowicie pysznego dania wegetariańskiego. Gotowanie na wolnym ogniu czarnej fasoli i komosy ryżowej z cebulą, czosnkiem, ziołami i przyprawami tworzy cudownie złożone chili, które jest wykończone świeżą limonką i zwieńczone pikantnym jogurtem i zestawem świeżych kwiatów.
Wskazówka: jeśli używasz większych puszek fasoli o pojemności 540 ml, możesz dodać do 1/2 szklanki (125 ml) bulionu warzywnego lub wody, aby rozcieńczyć chili.
Wskazówka dotycząca przechowywania: Przechowuj schłodzone chili w hermetycznym pojemniku w lodówce do 2 dni lub w zamrażarce do 6 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce lub w kuchence mikrofalowej za pomocą funkcji rozmrażania. Ciepłe chili w średnim rondlu na średnim/małym ogniu.
Składniki:
Przepis:
Na 8 porcji
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]
Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych pędów jadalnych gatunków bambusa, takich jak…
To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie jest bynajmniej nową wiadomością. Z pewnością…
Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i każdego ćwiczenia na siłowni, być może…
Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości akcji serca ponad poziom spoczynkowy. Jest…
Trening personalny nie jest przeznaczony tylko dla osób, które chcą uzyskać idealnie napięte ciało. Wiele…
Brak aktywności fizycznej zwiększa ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i śmiertelności ze wszystkich przyczyn. Ćwiczenia są…