JedzenieJedzenieQuinoa - Super - łatwe pożywienie*

Quinoa – Super – łatwe pożywienie*

Do tej pory prawdopodobnie słyszałeś całą pozytywną prasę o komosie ryżowej — jest ona mocno ugruntowana w galerii sław superfood. Komosa ryżowa jest nie tylko niezwykle bogata w białko (więcej niż jakiekolwiek inne zboże), ale także białko, które dostarcza, jest kompletne, co oznacza, że ​​zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Quinoa jest doskonałym źródłem magnezu, folianów, fosforu, żelaza i błonnika, więc jest idealnym składnikiem dla wegan, wegetarian i fleksitarian,a ponieważ jest bezglutenowy, jest niezwykle cennym składnikiem dla każdego, kto cierpi na nietolerancję glutenu.

[subscribe_to_unlock_form]

Czy wiedziałeś?

Ze względu na ich wysoką zawartość składników odżywczych i nieskończone możliwości kulinarne, NASA jako możliwe długoterminowe odnawialne źródło żywności rozważa obecnie nasiona komosy ryżowej dla astronautów udających się w kosmos podczas wieloletniej misji.
Narodowa Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła rok 2013 Rokiem Quinoa, aby uczcić jej wartości odżywcze i żywotność upraw.


Quinoa ma wspaniałą konsystencję i pyszny orzechowy smak, jest szybka i łatwa w użyciu, a teraz jest łatwo i niedrogo dostępna w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością,a ponieważ występuje w kilku różnych formach — nasion, płatków i mąki — nadaje się do niezliczonych pomysłów na przepisy. Camilla Saulsbury, świetna projektantka przepisów i instruktorka gotowania, po raz kolejny wykorzystała swoją kulinarną magię, aby stworzyć przepyszne przepisy na komosę ryżową odpowiednie na każdy posiłek i okazję, dzięki czemu ta kolekcja jest niezbędnym dodatkiem do każdej domowej kuchni. W jej książce „500 najlepszych przepisów z komosy ryżowej” można znaleźć setki pomysłów na posiłki, które pozwolą włączyć tę pyszną proteinową potęgę do swojego repertuaru kulinarnego.

Zdrowa wskazówka: najłatwiejszym sposobem przygotowania komosy ryżowej jest ugotowanie jej jak ryżu.

Chili z komosy ryżowej z czarną fasolą Chipotle

Nikt nie zapyta: „Gdzie jest wołowina?” podczas próbowania tego niesamowicie pysznego dania wegetariańskiego. Gotowanie na wolnym ogniu czarnej fasoli i komosy ryżowej z cebulą, czosnkiem, ziołami i przyprawami tworzy cudownie złożone chili, które jest wykończone świeżą limonką i zwieńczone pikantnym jogurtem i zestawem świeżych kwiatów.

Wskazówka: jeśli używasz większych puszek fasoli o pojemności 540 ml, możesz dodać do 1/2 szklanki (125 ml) bulionu warzywnego lub wody, aby rozcieńczyć chili.

Wskazówka dotycząca przechowywania: Przechowuj schłodzone chili w hermetycznym pojemniku w lodówce do 2 dni lub w zamrażarce do 6 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce lub w kuchence mikrofalowej za pomocą funkcji rozmrażania. Ciepłe chili w średnim rondlu na średnim/małym ogniu.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego 10 ml
  • 2 szklanki posiekanej cebuli 500 ml
  • 4 ząbki czosnku, mielone
  • 3 łyżki. chili w proszku 45 ml
  • 1/2 łyżki kminku mielonego 22 ml
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 10 ml
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku 7 ml
  • 3 puszki (każda od 14 do 19 uncji/398 do 540 ml) czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1 szklanka quinoa, wypłukana 250 ml
  • 1 puszka (28 uncji /796 ml) pokruszonych pomidorów
  • 3 szklanki gotowych do użycia warzyw o obniżonej zawartości sodu (750 ml) lub bulionu drobiowego (w razie potrzeby GF)
  • 1 łyżka drobno startej skórki z limonki 15 ml
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki 60 ml
  • Drobna sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego 250 ml
  • Sugerowane dodatki: Świeże liście kolendry, posiekana zielona cebula, posiekana rzodkiew, pokruszony fresk queso

Przepis:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż mieszając przez 6 do 8 minut lub aż zmiękną. Dodaj czosnek, kminek, oregano i chili w proszku; gotować, mieszając przez 1 minutę.
  2. W małej misce zmiażdż na grubo jedną trzecią fasoli tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. W garnku wymieszać tłuczoną fasolę, całą fasolę, komosę ryżową, pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut, aby zmiksować smaki. Dodaj skórkę z limonki i sok z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawać z jogurtem i dowolnymi sugerowanymi dodatkami według uznania.

Na 8 porcji

Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

[/subscribe_to_unlock_form]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostepnij:

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

Popularne

REKLAMA

spot_img

Podobne Posty

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych...

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie...

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i...

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości...