Categories: JedzenieJedzenie

Kawa jest dla ciebie dobra. Kawa o niskiej kwasowości jeszcze lepsza!*

Dobre wieści. Picie dużej ilości kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Ze względu na ogromną zdolność kawy do zmniejszania ryzyka zapadnięcia na wiele chorób, wnioskować można, że picie kawy może prowadzić do dłuższego i lepszego życia.

Żyj dłużej. Nowe badanie wykazało, że picie kawy może obniżyć ryzyko śmierci. Naukowcy z National Institutes of Health i AARP, kierowani przez Neala D.Freedmana, zebrali informacje od 229 119 mężczyzn i 173 141 kobiet, którzy brali udział w badaniu AARP Diet and Health Study. Po 13 latach mężczyźni, którzy pili 2-3 filiżanki kawy dziennie, byli o 10 procent mniej narażeni na ryzyko śmierci z przyczyn niewydolności organizmu w porównaniu z mężczyznami, którzy nie pili kawy w ogóle. Kobiety, które również piły 2-3 filiżanki dziennie miały o 13 procent mniejsze ryzyko. Osoby, które piły cztery do pięciu filiżanek dziennie, odniosły największe korzyści. Chociaż jest to największe badanie mające na celu zbadanie korzyści płynących z kawy, potrzebne są dalsze prace, aby ustalić, czy kawa może bezpośrednio pomóc ludziom żyć dłużej.

Bądź ostrzeżony. Epidemiolodzy z National Cancer Institute, którzy przeprowadzili badanie, które ukazało się w New England Journal of Medicine, doradzali ostrożność w interpretacji wyników. Osoby biorące udział w badaniu, które piły kawę – 90 procent całej grupy – częściej paliły. To więcej niż zniweczyło wszelkie korzyści z picia kawy.

Czy to naprawdę kwas?

Niektórzy ludzie nie są w stanie pić kawy, ponieważ drażni ona ich żołądek, ale czy to naprawdę kwas? Wysoka zawartość kwasu w kawie jest jednym z największych czynników przyczyniających się do wysokiego wzrostu zachorowań na choroby związane z zaburzeniami oksydacji kwasów. Można powiedzieć: „Nie miałem pojęcia, że w mojej kawie jest kwas!” Większość ludzi nie wie. Przypominasz sobie te wszystkie chwile, kiedy twój żołądek był rozstrojony, zęby pogarszały się i gorycz w ustach po każdym łyku kawy? Cóż, to jest kwas! Kwasowość kawy częściowo wynika z regionu uprawy, a częściowo ze sposobu przetwarzania i palenia ziaren. Kwas garbnikowy i lipidowy pojawia się podczas procesu prażenia ziaren. Kawa uprawiana na większych wysokościach i na glebach wulkanicznych ma zwykle wyższą kwasowość, i jest ogólnie bardziej ceniona.

Kawa o niższej zawartości kwasu: Jeśli lubisz kawę, która nie wpływa na żołądek, zalecamy przejście na kawę o niskiej kwasowości.

Właściwy wybór: zwykła mieszanka kawy Tyler

Powód: Tyler’s Coffee wykorzystuje proces „Z-Roasting”, który optymalizuje czas palenia ziaren kawy. Jest to opatentowany proces, który usuwa naturalną kwasowość z ziaren kawy. Proces polega na skomputeryzowanym monitorowaniu temperatury, powietrza, wilgotności i innych warunków atmosferycznych, aby każde delikatne ziarno kawy mogło osiągnąć doskonałość. Ten proces jest całkowicie wolny od chemii.

Korzyści:

  • Zmiana kawy na kawę o niższej zawartości kwasu przyniesie korzyści Twojemu ciału i zdrowiu.
  • Mniej kwasu 6,05 pH (wysokie pH oznacza mniej kwaśne – świetna wiadomość dla osób z wrażliwym żołądkiem.)
  • Szkliwo jest chronione, a zęby są mocniejsze, co prowadzi do mniejszej liczby ubytków.
  • Naprawdę świetna kawa do testowania – cudownie gładka bez gorzkiego kęsa, a jednocześnie zachowująca odważny smak

Informacje dostępne na dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych pędów jadalnych gatunków bambusa, takich jak…

2 lata ago

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie jest bynajmniej nową wiadomością. Z pewnością…

2 lata ago

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i każdego ćwiczenia na siłowni, być może…

2 lata ago

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości akcji serca ponad poziom spoczynkowy. Jest…

2 lata ago

Czy powinieneś skorzystać z usług trenera personalnego?*

Trening personalny nie jest przeznaczony tylko dla osób, które chcą uzyskać idealnie napięte ciało. Wiele…

2 lata ago

Wywołana ćwiczeniami molekuła hamuje głód, może pomóc w leczeniu otyłości*

Brak aktywności fizycznej zwiększa ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i śmiertelności ze wszystkich przyczyn. Ćwiczenia są…

2 lata ago