Owoce są częścią zbilansowanej diety i mogą pomóc nam zachować zdrowie. Dlatego tak ważne jest, abyśmy mieli ich wystarczająco dużo.
[subscribe_to_unlock_form]
NOWY TREND: Dieta #roślinna – owoce, które sprawią, że będziesz zdrowy
GRANAT to popularny owoc. Sok z granatów zawiera przeciwutleniacze na wyższym poziomie niż inne soki owocowe; zwłaszcza polifenole, antocyjany i hydrolizowalne garbniki, które mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Mówi się, że sok z granatów jest skuteczny w leczeniu chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, stanów zapalnych i niektórych nowotworów. Nakładany bezpośrednio na skórę, może hamować rozwój raka skóry. Granat jest również dobrym źródłem błonnika. W niektórych badaniach naukowcy odkryli, że sok z granatów może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi nawet o 30 procent. Badanie opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że soki z granatów mają trzykrotnie wyższą aktywność przeciwutleniającą niż czerwone wino i zielona herbata.
CYTRYNY walczą z rakiem. Cytryny zawierają 22 związki przeciwnowotworowe, w tym glikozydy flawonolowe, które hamują podział komórek w komórkach nowotworowych. Cytryna jest naturalnym energetyzatorem; nawilża i dotlenia organizm, dzięki czemu czujemy się świeżo! Korzyści zdrowotne cytryny wynikają z wielu składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina B, fosfor, białka i węglowodany w niej zawarte. Czy wiesz, że w medycynie ajurwedyjskiej ciepła woda z cytryną od dawna jest znana jest jako siła ognia wspierająca pracę układu pokarmowego. Pita z samego rana na pusty żołądek, natychmiast pobudza układ trawienny i oczyszcza organizm. Zacznij dzień od wypicia na pusty żołądek 1 szklanki ciepłej wody z odrobiną soku z cytryny i 1 łyżeczki miodu.
JABŁKA są pełne witamin C, A i flawonoidów oraz mniejszych ilości fosforu, żelaza i wapnia. Według medycyny chińskiej: jabłka wzmacniają serce, gaszą pragnienie, nawilżają płuca, zmniejszają ilość śluzu i zwiększają płyny ustrojowe oraz pomagają organizmowi rozwinąć odporność na infekcje.
JAGODY są nie tylko popularne, ale również wielokrotnie zaliczane w amerykańskiej diecie jako posiadające jedną z najwyższych zdolności antyoksydacyjnych spośród wszystkich owoców, warzyw i przypraw. Jeśli chcesz zmaksymalizować korzyści z przeciwutleniaczy z jagód, wybierz produkty ekologiczne! Okazało się, że jagody uprawiane ekologicznie mają znacznie wyższe stężenia przeciwutleniaczy fenolowych i antocyjanów niż jagody tradycyjnie uprawiane, a także znacznie wyższą całkowitą pojemność antyoksydacyjną.
BANANY zjedzenie banana może Cię pocieszyć! Banany są jedynymi owocami, które zawierają aminokwas tryptofan oraz witaminę B6, które razem pomagają organizmowi wytwarzać serotoninę, naturalną substancję chemiczną, która łagodzi depresję psychiczną. Banany są świetne dla sportowców, ponieważ dodają energii. Kombinacja węglowodanów, cukrów prostych i błonnika pokarmowego zapewnia energię potrzebną do aktywności fizycznej.
WIŚNIE pomagają uspokoić układ nerwowy. Wiśnie są pyszne i pożywne, zawierają wiele niezbędnych składników, takich jak przeciwutleniacze, kwas elagowy, witamina C, witamina A i bioflawonoidy. Są również dobrym źródłem minerałów, takich jak potas, żelazo, cynk, miedź i mangan. Wiśnia składa się w ponad 75 procentach z wody. Ta zawartość sprawia, że wiśnie są idealnym pokarmem odchudzającym. Wiśnie są również naładowane rozpuszczalnym błonnikiem, który pomaga przyspieszyć utratę wagi i obniża poziom cholesterolu, spowalniając jego wchłanianie do krwi.
KIWI zawiera o wiele więcej witaminy C niż pomarańcze, prawie półtora raza więcej. Wiadomo, że witamina C wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza infekcje oraz naprawia i regeneruje niektóre tkanki ciała. Kiwi są również doskonałym źródłem błonnika. Zapobiega to zaparciom i innym problemom jelitowym. Kiwi zawiera również potas obniżający ciśnienie krwi. W rzeczywistości 100-gramowa porcja kiwi – czyli około jednego dużego kiwi – dostarcza 15% zalecanego dziennego spożycia (RDA) potasu.
MANGO kontroluje poziom cholesterolu i chroni przed kilkoma rodzajami raka. Mango ma również właściwości afrodyzjakalne i jest również nazywane „owocem miłości”. Cechuje je duża zawartość cynku, który wpływa na wydzielanie się w mózgu histaminy – hormonu odpowiedzialnego za miłosne uniesienia. Poza tym mango ma wysoki poziom witaminy C, witaminy B6, witaminy A, pektyny i błonnika, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu w surowicy.
ANANAS wspiera Twoje cele związane z odchudzaniem, ponieważ ma naturalnie niską zawartość kalorii, cholesterolu, tłuszczów nasyconych i sodu, będziesz w stanie osiągnąć swoje cele związane z odchudzaniem za pomocą tego pożywnego owocu. Jest doskonałym źródłem witaminy A, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz chroni przed uszkodzeniem komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Poza tym jego bogactwo to również witaminy B1 i B6, które wspomagają produkcję energii, wydajny rozkład skrobi i cukru.
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]