Każdy z nas prawdopodobnie ma pewne obszary, w których moglibyśmy poprawić swoje zdrowie i szczęście – być może poprzez większą ilość ćwiczeń, zdrowsze odżywianie, naukę technik radzenia sobie ze stresem lub zwalczenie jakiegoś złego nawyku – ale dokonanie zmiany może być zniechęcające. Jednak nie musi tak być. Aby dobrze się odżywiać, musisz połączyć naukę o żywieniu, zdrowy rozsądek i przyjemność. Większość z nas wie, że świeże sałatki, jagody i powolne jedzenia są dla nas lepsze niż pochłanianie batoników energetycznych i słodyczy. Ale jak przeskoczyć z naszych obecnych nawyków na zdrowsze?
Oto sześć sposobów na zdrowe, pyszne posiłki i cieszenie się tym, co jesz.
- Rzuć pełne mleko
Nie tylko zmniejszy to zawartość tłuszczów nasyconych w diecie, ale także kalorii.
Jak: Przejdź na 1% lub odtłuszczone mleko, także beztłuszczowe wersje innych produktów mlecznych, takich jak jogurt i lody. Jest to dla ciebie za trudne? Jeśli to możliwe, zmniejszaj stopniowo do 2% mleka, a następnie 1% w drodze do beztłuszczowego.
- Wykorzystaj moc orzechów (i nasion)
Migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy pekan i pistacje zawierają wiele korzystnych składników odżywczych, w tym witaminę E, kwas foliowy, potas i błonnik. Chociaż wiele orzechów ma wysoką zawartość tłuszczu, tłuszcze są głównie nienasycone – to zdrowy wybór.
Jak: Najpierw umieść orzechy na liście zakupów. Orzechy są wysokokaloryczne, dlatego najlepiej spożywać je zamiast innych przekąsek, a nie jako dodatek do nich, ale porcje powinny być niewielkie.
- Spróbuj jedzenia, zanim je posolisz
Przestań automatyczne sięgać po solniczkę.
Jak: Przez dwa dni nie dodawaj soli do jedzenia. Krótka przerwa może pomóc zresetować kubki smakowe. Następnie zostaw solniczkę w szafce, aby sięganie po nią wymagało trochę wysiłku. Zrób rytuał z degustacji jedzenia zanim zdecydujesz, czy wymaga ono poprawy.
- Zabieraj obiad ze sobą
Dzięki temu będziesz miał łatwy dostęp do zdrowej żywności w pracy lub na wycieczce. A ponieważ sam kontrolujesz wielkość porcji, możesz mieć pewność, że nie przesadzasz z posiłkiem. Dodatkowo pozwala to zaoszczędzić pieniądze.
Jak: Raz w tygodniu, zanim zrobisz zakupy spożywcze, napisz plan posiłków, który pozostawia wystarczająco dużo resztek na jeden lub dwa obiady, które będziesz mógł ze sobą zabrać.
- Jedz pięć (lub więcej) porcji warzyw i owoców dziennie
To bogaty w składniki odżywcze i niskokalorycznych sposób na wypełnienie talerza.
Jak: Najpierw przez tydzień obserwuj, jak często jesz owoce i warzywa. Jedna porcja to pół szklanki posiekanych owoców lub większość warzyw; w przypadku surowych warzyw liściastych, takich jak sałata i szpinak, porcja to jedna filiżanka. Gdy masz już swoją linię bazową, spróbuj dodać jeden owoc lub warzywo dziennie.
- Planuj posiłki, które są pyszne, smaczne i zdrowe
W idealnym świecie jedzenie zachwyca wszystkie nasze zmysły: wygląda pięknie, niebiańsko pachnie i smakuje wyśmienicie, a jego konsystencja jest satysfakcjonująca, a nawet brzmi. Zacznij myśleć o jedzeniu jako o czymś, co naprawdę delektuje i cieszy.
Jak: Zaplanuj czas na przygotowanie i rozkoszowanie się jednym lub dwoma specjalnymi posiłkami w tygodniu. Po zebraniu wspaniałych składników nakryj stół. Poświęć chwilę, aby naprawdę poczuć zapachy, towarzyszy i otoczenie, a jeśli chcesz, podziękuj.
Informacje dostępne na dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Źródło: Simple Changes, raport Big Rewards z Harvard Medical School. Zdjęcie: dremastime ; freedigitalphoto.net