Oparte na kolonoskopii badanie kliniczno-kontrolne, które obejmowało 3166 osób z grupy kontrolnej bez polipów, 1597 przypadków polipów gruczolakowatych i 544 przypadki polipów rozrostowych wykazało, że przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 (zwykle występujących w rybach) w diecie zmniejszało wytwarzanie prostaglandyny E2 (stan zapalny). Wyższe spożycie Omega-3 obniżyło ryzyko wystąpienia polipów gruczolakowatych u kobiet. Ryby o wysokim stężeniu kwasów omega-3 to łosoś, makrela i sardynki. Dla dobrego zdrowia spożywaj co tydzień jedną porcję tłustych ryb, np. łososia
[subscribe_to_unlock_form]
Łosoś zdrowy i pyszny
Łosoś zawiera nie tylko białko, witaminę A i szereg innych składników odżywczych, ale także kwasy tłuszczowe omega-3. Badania pokazują, że te niezbędne tłuszcze mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca, obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi, poprawie stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów i utrzymaniu zdrowej skóry.
Źródło: American Journal of Clinical Nutrition
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]