Bez kategoriiPrzewodnik po reaktywności pokarmowej w miarę starzenia się*

Przewodnik po reaktywności pokarmowej w miarę starzenia się*

Przewodnik po reaktywności pokarmowej w miarę starzenia się*

Dr Chad Larson, NMD, DC, CCN, CSCS, doradca i konsultant w zespole doradztwa klinicznego dla laboratoriów Cyrex

Ahhh… radości starzenia się. Ciężko pracujemy w drodze na przysłowiowe wzgórze, ale zjazd niekoniecznie jest łatwiejszy. Na drodze są pewne wyboje, których wszyscy się spodziewamy z wiekiem, takie jak siwienie włosów, obniżona energia, zmarszczki na twarzy i zapalenie stawów, żeby wymienić tylko kilka. Ale nie ma wiele dyskusji na temat zmian w trawieniu, które mogą wystąpić, gdy osiągniemy nasze „złote” lata.


Na przykład spadek produkcji laktazy (enzymu niezbędnego do rozkładania laktozy w produktach takich jak mleko i masło) jest bardzo powszechny wśród starzejących się osób. W rzeczywistości około 65 procent światowej populacji ma zmniejszoną zdolność trawienia laktozy po niemowlęctwie, według National Institutes of Health (NIH). Spowolnienie lub osłabienie skurczów w jelicie grubym, przerost bakterii w jelicie cienkim i wolniejsze opróżnianie żołądka to jedne z częstych objawów związanych ze zmianami funkcji przewodu pokarmowego, które pojawiają się wraz z wiekiem. Leki i choroby związane z wiekiem mogą również wywoływać takie objawy.


Może się okazać, że te pokarmy, które kiedyś były grzeszną przyjemnością, w końcu staną się wielkim zagrożeniem. Więc co to oznacza? Jak określić, na jakie pokarmy twoje ciało nie reaguje dobrze i co powinieneś z tym zrobić? Ze względu na różne przyczyny problemów z przewodem pokarmowym, które mogą powodować wiele takich samych objawów, dotarcie do źródła problemu może być trudne.


Chociaż starzejący się układ trawienny może mieć trudności z rozkładaniem niektórych pokarmów z powodu wolniejszej produkcji enzymów, możliwe jest rozwinięcie się nietolerancji pokarmowych, wrażliwości i alergii w wieku dorosłym. Ponad 20 procent populacji w krajach uprzemysłowionych cierpi na nietolerancję pokarmową lub alergię pokarmową. Chociaż wiele objawów odzwierciedla się nawzajem, nietolerancje pokarmowe i alergie to dwie różne rzeczy:


Reakcja alergiczna występuje, gdy układ odpornościowy myli składnik żywności z obcym najeźdźcą i dlatego go atakuje, wytwarzając wysoki poziom przeciwciała immunoglobuliny E i uwalniając histaminy. Reakcja może zagrażać życiu i objawiać się pokrzywką, obrzękiem, nudnościami, wymiotami, biegunką, bólem brzucha, wzdęciami, stanem zapalnym, nieregularnym biciem serca lub ograniczonym oddychaniem. Reakcja alergiczna często wymaga pomocy medycznej. Najczęstsze alergeny pokarmowe to mleko, pszenica, orzechy, soja, orzeszki ziemne i skorupiaki.


Nietolerancja pokarmowa jest problemem trawiennym. Chociaż nie zagraża życiu, nietolerancja może powodować niektóre z tych samych objawów, w tym wzdęcia, skurcze, gazy, biegunkę, nudności oraz zapalenie i ból stawów. Inne objawy mogą obejmować ból głowy, mgłę mózgową, nerwowość i drażliwość. Nietolerancja pokarmowa jest zwykle spowodowana brakiem enzymu potrzebnego do rozkładu danego pokarmu. Na przykład osoby z nietolerancją laktozy lub nabiału nie wytwarzają enzymu laktazy. Osoby z wrażliwością na gluten mają trudności z trawieniem białka glutenowego. Chociaż każdemu osobnikowi może brakować różnych enzymów rozkładających odpowiedni pokarm, niektóre z bardziej powszechnych nietolerancji pokarmowych dotyczą nabiału, glutenu, jajek, kofeiny, orzeszków ziemnych i kukurydzy.

Nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe mogą być równie problematyczne jak alergia. Jeśli cierpisz na którykolwiek z wyżej wymienionych objawów lub podejrzewasz, że możesz mieć alergię pokarmową, nietolerancję lub wrażliwość, zalecane są następujące sugestie:
Testy alergiczne – jeśli doświadczasz poważniejszych reakcji, takich jak te zidentyfikowane powyżej jako związane z alergiami, natychmiast skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu lub alergologiem. Badania skóry i krwi mogą pomóc w wykryciu alergii, które mogą potencjalnie uratować życie.


Zmniejsz porcje – Przejadanie się może powodować uczucie dyskomfortu, wzdęcia, nudności, a nawet niestrawność. Ponieważ nasze żołądki opróżniają się wolniej, a nasza elastyczność z wiekiem słabnie, powinniśmy odpowiednio zmniejszać porcje, aby nie przepełnić się i nie prowokować tych objawów.
Przetestuj się na nietolerancję pokarmową lub nadwrażliwość – dieta eliminacyjna, eliminowanie pokarmów i powolne ponowne wprowadzanie ich z powrotem do diety pojedynczo, choć pomocne, może być długim, wyczerpującym procesem, który nie zawsze prowadzi do wyraźnych rezultatów.

Cyrex Laboratories, laboratorium kliniczne specjalizujące się w immunologii funkcjonalnej i autoimmunologii, oferuje zaawansowane, innowacyjne testy przeznaczone do wykrywania i monitorowania reaktywności autoimmunologicznych i ich możliwych wyzwalaczy. Array 2 – Intestinal Antigenic Permeability Screen – mierzy przepuszczalność jelitową dużych cząsteczek, które wyzwalają układ odpornościowy. Jest to szybki i łatwy sposób ustalenia, czy rozwinęłaś wrażliwość immunologiczną na określone pokarmy.
Wyklucz chorobę – Z powodu krzyżowania się objawów problemy z układem pokarmowym mogą być mylone z poważniejszymi schorzeniami. Na przykład, co wygląda jak nietolerancja laktozy może w rzeczywistości być celiakią lub zespołem jelita drażliwego (IBS). Zapalenie i ból stawów, które są częstymi objawami alergii pokarmowych i wrażliwości, mogą być również spowodowane zapaleniem stawów. Cyrex oferuje również Array 8 – Joint Autoimmune Reactivity Screen – który pomaga we wczesnym wykrywaniu zaburzeń tkanki łącznej oraz w monitorowaniu skuteczności powiązanych protokołów leczenia. Najlepiej udać się do lekarza, który może podjąć wstępne, niezbędne kroki w celu zbadania poważniejszych schorzeń.


Ważne jest, aby zidentyfikować lub zdiagnozować przyczynę objawów dyskomfortu trawiennego. Podczas, gdy alergie i choroby są poważniejszymi przyczynami, nadwrażliwość pokarmową można opanować po prostu zmniejszając lub eliminując spożywane ilości; nie zawsze wymaga całkowitej eliminacji danego składnika. Tak czy inaczej, pozostawanie w zgodzie ze swoim ciałem i bycie proaktywnym w dbaniu o siebie to pierwsze kroki, aby utrzymać swoje starsze lata w złotym kolorze.


Dr Chad Larson, NMD, DC, CCN, CSCS, doradca i konsultant w zespole doradztwa klinicznego dla laboratoriów Cyrex. Dr. Larson posiada stopień doktora medycyny naturopatycznej w Southwest College of Naturopathic Medicine oraz doktora chiropraktyki na Uniwersytecie Nauk o Zdrowiu Południowej Kalifornii. Jest Certyfikowanym Dietetykiem Klinicznym oraz Certyfikowanym Specjalistą ds. Siły i Kondycji. W szczególności zajmuje się zaawansowanymi osiągnięciami w dziedzinie endokrynologii, ortopedii, medycyny sportowej i chorób przewlekłych wywołanych przez środowisko.

Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Udostepnij:

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

Popularne

REKLAMA

spot_img

Podobne Posty

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych...

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie...

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i...

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości...