Słodycz pomidorów wspaniale urozmaica wyrazisty kęs chrzanu i rukwi wodnej. Cienkie plasterki steku szybko przysmażone na patelni, dopełniają tę pomysłową sałatkę.
[subscribe_to_unlock_form]
Wskazówka: Aby zmiażdżyć czosnek, pracując z jednym ząbkiem na raz, umieść bok noża płasko na ząbku. Połóż nasadę dłoni z boku noża i dociśnij, aby ząbek lekko się spłaszczył (poluzuje to skórkę). Usuń i wyrzuć skórkę, a następnie grubo posiekaj czosnek. Posyp czosnek szczyptą grubej soli. Użyj płaskiej części noża jak poprzednio, aby docisnąć czosnek do deski do krojenia. Powtarzaj, aż czosnek zamieni się w delikatną pastę. Rozgnieciony czosnek jest teraz gotowy do użycia w Twoim ulubionym przepisie.
Składniki:
- 1 szklanka quinoa, wypłukana 250 ml
- 8 uncji groszku cukrowego, nitki usunięte 250 g
- 3 ząbki czosnku, puree (patrz wskazówka)
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki stołowe przygotowanego chrzanu
- 1/2 łyżki octu winnego
- 2 szklanki pokrojonych na pół pomidorów winogronowych lub koktajlowych
- Drobna sól morska i świeżo pęknięty czarny pieprz
- 1 funt steku wołowego pokrojonego na 4 kawałki 500 g
- 4 szklanki gałązki rzeżuchy
Wskazówki:
- W dużym rondlu z wrzącą osoloną wodą gotuj przez 11 minut komosę ryżową. Dodaj groszek i gotuj przez 1 minutę. Odcedź i spłucz pod zimną wodą, aż ostygnie.
- W małej misce wymieszaj czosnek, 3 łyżki. (45 ml) oleju, chrzanu i octu.
- W dużej misce wymieszaj mieszankę komosy ryżowej, pomidory i 2 łyżki. (30 ml) dressingu, delikatnie połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie przykryj i wstaw do lodówki sałatkę i pozostały dressing, przygotowując stek.
- Stek obficie dopraw solą i pieprzem. Na dużej, ciężkiej patelni rozgrzej pozostały olej na dużym ogniu. Dodaj stek i smaż, obracając raz, przez 3 do 4 minut z każdej strony, aż będzie chrupiący i średnio wysmażony lub do pożądanego stopnia wysmażenia. Przełóż stek na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut. Cienko pokrój w poprzek po niewielkiej przekątnej.
- Dodaj rukiew wodną do mieszanki z komosy ryżowej, delikatnie mieszając, aby się połączyły. Podziel sałatkę na cztery talerze. Ułóż stek na wierzchu. Skrop pozostałym dressingiem.
Na 4 porcje dania głównego
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]