JedzenieJedzenieStek z z sałatką z pomidorów i komosy ryżowej chrzanowej*

Stek z z sałatką z pomidorów i komosy ryżowej chrzanowej*

Stek z z sałatką z pomidorów i komosy ryżowej chrzanowej*

Słodycz pomidorów wspaniale urozmaica wyrazisty kęs chrzanu i rukwi wodnej. Cienkie plasterki steku szybko przysmażone na patelni, dopełniają tę pomysłową sałatkę.

[subscribe_to_unlock_form]

Wskazówka: Aby zmiażdżyć czosnek, pracując z jednym ząbkiem na raz, umieść bok noża płasko na ząbku. Połóż nasadę dłoni z boku noża i dociśnij, aby ząbek lekko się spłaszczył (poluzuje to skórkę). Usuń i wyrzuć skórkę, a następnie grubo posiekaj czosnek. Posyp czosnek szczyptą grubej soli. Użyj płaskiej części noża jak poprzednio, aby docisnąć czosnek do deski do krojenia. Powtarzaj, aż czosnek zamieni się w delikatną pastę. Rozgnieciony czosnek jest teraz gotowy do użycia w Twoim ulubionym przepisie.

Składniki:

  • 1 szklanka quinoa, wypłukana 250 ml
  • 8 uncji groszku cukrowego, nitki usunięte 250 g
  • 3 ząbki czosnku, puree (patrz wskazówka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki stołowe przygotowanego chrzanu
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 2 szklanki pokrojonych na pół pomidorów winogronowych lub koktajlowych
  • Drobna sól morska i świeżo pęknięty czarny pieprz
  • 1 funt steku wołowego pokrojonego na 4 kawałki 500 g
  • 4 szklanki gałązki rzeżuchy


Wskazówki:

  1. W dużym rondlu z wrzącą osoloną wodą gotuj przez 11 minut komosę ryżową. Dodaj groszek i gotuj przez 1 minutę. Odcedź i spłucz pod zimną wodą, aż ostygnie.
  2. W małej misce wymieszaj czosnek, 3 łyżki. (45 ml) oleju, chrzanu i octu.
  3. W dużej misce wymieszaj mieszankę komosy ryżowej, pomidory i 2 łyżki. (30 ml) dressingu, delikatnie połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie przykryj i wstaw do lodówki sałatkę i pozostały dressing, przygotowując stek.
  4. Stek obficie dopraw solą i pieprzem. Na dużej, ciężkiej patelni rozgrzej pozostały olej na dużym ogniu. Dodaj stek i smaż, obracając raz, przez 3 do 4 minut z każdej strony, aż będzie chrupiący i średnio wysmażony lub do pożądanego stopnia wysmażenia. Przełóż stek na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut. Cienko pokrój w poprzek po niewielkiej przekątnej.
  5. Dodaj rukiew wodną do mieszanki z komosy ryżowej, delikatnie mieszając, aby się połączyły. Podziel sałatkę na cztery talerze. Ułóż stek na wierzchu. Skrop pozostałym dressingiem.

Na 4 porcje dania głównego

Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

[/subscribe_to_unlock_form]

Udostepnij:

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

REKLAMA

spot_img

Popularne

REKLAMA

spot_img

Podobne Posty

Mąka bambusowa przepisy i jej właściwości dla zdrowia

Mąka bambusowa to najnowsza innowacja wykonana ze świeżych, młodych...

Czy plastik negatywny może uratować planetę?*

To, że przemysł kosmetyczny ma problem z opakowaniami, nie...

Suplementy treningowe: czy naprawdę zwiększają wydajność?*

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej z każdego powtórzenia i...

Co warto wiedzieć o ćwiczeniach i jak zacząć*

Ćwiczenie polega na podejmowaniu aktywności fizycznej i zwiększaniu częstości...