[subscribe_to_unlock_form]
Flawonoidy znajdujące się w ciemnej czekoladzie i kakao mają doskonałe właściwości przeciwutleniające, a także inne właściwości, które korzystnie wpływają na serce i nasze zdrowie. Są interesującymi związkami, ponieważ mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz ryzyka chorób układu krążenia (choroby serca i naczyń krwionośnych). Zawartość flawonoidów w czekoladzie wzrasta wraz z udziałem masy kakaowej.
W jednym z badań po spożyciu kakao, uczestnicy wykazali poprawę insulinooporności, z powodu znacznego obniżenia poziomu insuliny. Z analizy przeprowadzonych 24 badań dotyczących wpływu kakao wynika, że flawonoidy również obniżają ciśnienie krwi i niezdrowy cholesterol LDL, zwiększają zdrowy cholesterol oraz usprawniają przepływ krwi. Naukowcy zaobserwowali, że spożywanie czekolady lub kakao przynosi stałe korzyści dla przepływu krwi.
Źródło: American Journal of Clinical Nutrition
Informacje dostępne na www.dziendobrywellness.pl, w tym tekst, grafika i inne materiały, służą wyłącznie celom informacyjnym. Poleganie na jakichkolwiek informacjach zawartych w www.dziendobrywellness.pl odbywa się na własne ryzyko użytkownika. W artykule może pojawić się sponsorowane lokowanie produktu. Odwiedzający tę stronę internetową przyjmuje do wiadomości, że informacje dostępne na lub za pośrednictwem www.dziendobrywellness.pl nie są i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej. Prawa autorskie Circle REI Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[/subscribe_to_unlock_form]